Presa rusă: Erdogan spune că relațiile sale cu Vladimir Putin sunt bazate pe onestitate și încredere. Liderul turc acuză SUA că „și-a încălcat cuvântul”

Presa rusă: Erdogan spune că relațiile sale cu Vladimir Putin sunt bazate pe onestitate și încredere. Liderul turc acuză SUA că „și-a încălcat cuvântul”
Imagine de la întâlnirea pe care au avut-o Recep Tayyip Erdogan al Turciei și Vladimir Putin al Rusiei în marja unui eveniment de la Astana, Kazakhstan, în octombrie 2022. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Vyacheslav Prokofyev

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susține că relația sa cu omologul său rus, Vladimir Putin, precum și relațiile dintre cele două țări sunt în general oneste și bazate pe încredere, relatează agenția rusă de presă TASS.

TASS: Erdogan spune că relațiile sale cu Vladimir Putin sunt bazate pe onestitate și încredere

„Avem respect și încredere în relațiile cu Rusia. Iar relațiile mele cu domnul Putin sunt bazate pe onestitate. Și toate solicitările noastre privind Tatarstan, Dagestan și aceste regiuni primesc răspuns”, a declarat liderul turc, într-o intervenție televizată de postul TRT.

Recep Tayyip Erdogan susține că „au existat multe amenințări” din partea altor țări „în legătură cu achiziționarea sistemelor (rusești, n.r.) S-400”.

„Dar am cumpărat S-400. Iar acum le avem”, spune președintele Turciei.

Cu această ocazie, el a vorbit despre situația avioanelor de vânătoare F-16 și F-35.

„Cât despre avioanele F-16, vrem să le avem de la voi (de la SUA, n.r.), dar nu ni le dați. Ne-ați promis avioane F, dar v-ați încălcat cuvântul. Am plătit în jur de 1,4 milioane de dolari americani, dar nu ni le dați. Dacă nu o faceți, veți avea prețul lor”, a mai spus Erdogan, conform agenției ruse de presă.

Partea turcă dorea să achiziționeze 40 de avioane de vânătoare F-16 Block 70 și echipamentele necesare pentru modernizarea aeronavelor pe care le deține deja. Subiectul a fost înghețat după decizia Ankarei de a cumpăra sisteme rusești de apărare antiaeriană S-400. Totodată, a fost suspendată participarea Turciei în proiectul pentru dezvoltarea și producerea avioanelor de vânătoare F-35.

Agenția rusă de presă susține că membrii CongresuluI SUA care se opun acordului cu Turcia pentru F-16 au invocat vetoul Ankarei în ceea ce privește intenția Suediei și a Finlandei de a adera la NATO, precum și relațiile sale cu Moscova.

În schimb, potrivit TASS, Turcia a anunțat că respinge orice condiții avansate de partea americană pentru implementarea acordului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)
22:43 - Centrele comerciale moderne ocupă 4 milioane de metri pătrați în România / 2023: „un an cu un ritm susținut de proiecte noi”