Președinta Katalin Novak, cel mai înalt oficial al Ungariei care vizitează Ucraina după începutul războiului. Ea spune că Budapesta are „150.000 de motive” să sprijine Kievul

Președinta Katalin Novak, cel mai înalt oficial al Ungariei care vizitează Ucraina după începutul războiului. Ea spune că Budapesta are „150.000 de motive” să sprijine Kievul
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Pool Philip Reynaers

Președinta Katalin Novak a devenit sâmbătă cel mai înalt oficial al Ungariei care călătorește în Ucraina de la începutul invaziei lansate de Rusia în februarie, în ceea ce a părut a fi un efort de a spăla imaginea Budapestei de verigă slabă a Europei într-un front altfel unit împotriva agresiunii ruse, relatează The New York Times.

Președinta ungară Katalin Novak, vizită în Ucraina

Vizita efectuată sâmbătă de Katalin Novak la Kiev a venit cu doar câteva zile înainte de momentul în care UE ar trebui să ia o decizie finală în legătură cu fondurile europene pentru Ungaria.

Președinta Ungariei susține că țara sa are „150.000 de motive” să sprijine Ucraina, o aluzie la comunitatea de etnici maghiari care trăiește în interiorul granițelor ucrainene.

„Sunt îngrozită de ceea ce se întâmplă în vecinătatea noastră”, a declarat ea, spunând că este „clar” că responsabilitatea pentru război o poartă președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Katalin Novak este o aliată a premierului ungar Viktor Orban și a fost aleasă președintă în martie, de majoritatea deținută de Fidesz în parlamentul de la Budapesta, potrivit Reuters.

În octombrie, ea s-a alăturat unei declarații emise de președinții țărilor din Europa Centrală și Balcani prin care a fost condamnată bombardarea orașelor ucrainene.

Pe de altă parte, Ungaria susține că afacerile sale din Rusia suferă din cauza Ucrainei. Ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, a precizat că Budapesta a înaintat către UE o plângere în acest sens.

Urmăriți B1TV.ro și pe