Ungaria susține că afacerile sale cu operațiuni în Rusia au de suferit din cauza Ucrainei. Peter Szijjarto, ministrul de Externe de la Budapesta, a anunțat că a înaintat către Uniunea Europeană o plângere în acest sens. Nu e prima dată când Ungaria se plânge că economia și afacerile sale au de suferit din cauza războiului, dar dând vina pe țara-victimă, Ucraina. Ba liderii de la Budapesta au avut mai multe ieșiri pro-Rusia și anti-UE și anti-NATO.
În plângerea sa către UE, Peter Szijjarto a acuzat că Ucraina îngreunează afacerile companiilor maghiare, cum ar fi producătorul de medicamente Richter, deoarece acestea au operațiuni în Rusia.
El a declarat că va cere UE să se asigure că ucrainenii „nu vor face imposibile operațiunile companiilor din UE”.
„Aceste firme nu au făcut nimic rău, singurul lor ”păcat” e că au o prezență și în Rusia”, a adăugat oficialul ungar, potrivit Reuters.
Declarațile au fost făcute în contextul în care Richter a transmis, la începutul acestei luni, că, urmare a unor schimbări în legislația din Ucraina, autorizația de comercializare pentru unele produse poate fi revocată dacă un producător operează și plătește taxe în Rusia.
Peter Szijjarto a anunțat recent o nouă vizită în Rusia. În același timp, de când Moscova a declanșat războiul în Ucraina, el nu a vizitat nici măcar o dată Kievul. Și șeful său, premierul Viktor Orban, a mers de mai multe ori la Moscova de la izbucnirea conflictului.
De-a lungul timpului, Orban a avut mai multe ieșiri anti-UE și anti-NATO, dar pro-Rusia, alimentând speculațiile că e calul troian al lui Vladimir Putin în UE și NATO.
Mai mult, în vreme ce restul statelor UE au luat măsuri pentru a se descotorosi de resursele energetice rusești, Budapesta și-a mărit mai mult depedența de acestea.
„Vă place sau nu, vom continua discuțiile cu rușii despre sporirea livrărilor de gaze către Ungaria”, afirmase Peter Szijjarto, la finele lunii august.