Ungaria s-a plâns la UE că afacerile sale au de suferit din cauza Ucrainei

Ungaria s-a plâns la UE că afacerile sale au de suferit din cauza Ucrainei
Fotografie din 21 iulie 2022, din Moscova. Apar Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, și omologul său rus, Serghei Lavrov. Sursa Foto: Hepta - Grigory Sysoev

Ungaria susține că afacerile sale cu operațiuni în Rusia au de suferit din cauza Ucrainei. Peter Szijjarto, ministrul de Externe de la Budapesta, a anunțat că a înaintat către Uniunea Europeană o plângere în acest sens. Nu e prima dată când Ungaria se plânge că economia și afacerile sale au de suferit din cauza războiului, dar dând vina pe țara-victimă, Ucraina. Ba liderii de la Budapesta au avut mai multe ieșiri pro-Rusia și anti-UE și anti-NATO.

Ucrainenii sunt uciși de ruși, Ungaria se uită la bani

În plângerea sa către UE, Peter Szijjarto a acuzat că Ucraina îngreunează afacerile companiilor maghiare, cum ar fi producătorul de medicamente Richter, deoarece acestea au operațiuni în Rusia.

El a declarat că va cere UE să se asigure că ucrainenii „nu vor face imposibile operațiunile companiilor din UE”.

„Aceste firme nu au făcut nimic rău, singurul lor ”păcat” e că au o prezență și în Rusia”, a adăugat oficialul ungar, potrivit Reuters.

Declarațile au fost făcute în contextul în care Richter a transmis, la începutul acestei luni, că, urmare a unor schimbări în legislația din Ucraina, autorizația de comercializare pentru unele produse poate fi revocată dacă un producător operează și plătește taxe în Rusia.

Szijjarto, vizite repetate în Rusia, nu și în Ucraina

Peter Szijjarto a anunțat recent o nouă vizită în Rusia. În același timp, de când Moscova a declanșat războiul în Ucraina, el nu a vizitat nici măcar o dată Kievul. Și șeful său, premierul Viktor Orban, a mers de mai multe ori la Moscova de la izbucnirea conflictului.

De-a lungul timpului, Orban a avut mai multe ieșiri anti-UE și anti-NATO, dar pro-Rusia, alimentând speculațiile că e calul troian al lui Vladimir Putin în UE și NATO.

Mai mult, în vreme ce restul statelor UE au luat măsuri pentru a se descotorosi de resursele energetice rusești, Budapesta și-a mărit mai mult depedența de acestea.

„Vă place sau nu, vom continua discuțiile cu rușii despre sporirea livrărilor de gaze către Ungaria”, afirmase Peter Szijjarto, la finele lunii august.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`