Președintele Biden a discutat cu premierul Netanyahu și a exprimat „sprijinul” SUA pentru o încetare a focului și pentru dreptul Israelului la autoapărare

Președintele Biden a discutat cu premierul Netanyahu și a exprimat „sprijinul” SUA pentru o încetare a focului și pentru dreptul Israelului la autoapărare
foto: Facebook

Președintele american Joe Biden a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre vărsarea de sânge din Israel și Gaza, exprimându-și „sprijinul pentru încetarea focului”. A fost al treilea apel dintre cei doi lideri de la debutul violențelor.

Joe Biden a discutat cuBenjamin Netanyahu șiși-a exprimat „sprijinul”pentru o încetare a focului

Președintele SUA „și-a reiterat sprijinul ferm pentru dreptul Israelului de a se autoapăra împotriva atacurilor cu rachete”, a precizat Casa Albă, potrivit The Times of Israel. Partea americană mai notează că Joe Biden și Benjamin Netanyah „au discutat despre progresele operațiunilor militare ale Israelului împotriva Hamas și a altor grupuri teroriste din Gaza”.

Totodată, liderul american i-a cerut premierului israelian „să facă toate eforturile pentru a asigura protecția civililor nevinovați”, se mai arată în același comunicat.

Joe Biden l-a informat pe Benjamin Netanyahu și cu privire la demersurile făcute de SUA, Egipt și alți parteneri pentru perfectarea unui armistițiu. De asemenea, potrivit Casei Albe, președintele american a salutat eforturile guvernului israelian „de a aborda violența intercomunitară și de a aduce calmul în Ierusalim”.

Cei doi oficiali au convenit că echipele lor vor menține în continuare un contact apropiat.

Președintele SUA susține dreptul Israelului la autoapărare

Decizia lui Joe Biden de a-și exprima susținerea pentru o încetare a focului, fără să o ceară totuși explicit, a fost intenționată, spune un oficial din administrația americană.

Deși președintele SUA și consilierii săi sunt îngrijorați de escaladarea violențelor, decizia de a nu solicita o încetare imediată a ostilităților reflectă determinarea Casei Albe de a sprijini dreptul Israelului la autoapărare în fața Hamas, susține același oficial pentru The Associated Press.

Anterior, Benjamin Netanyahu comandase armatei israeliene să continue operațiunile anti-Hamas.

„Vom continua să acționăm cât este necesar pentru a restabili pacea și securitatea tuturor locuitorilor Israelului”, a adăugat el.

Chiar și așa, o sursă diplomatică familiară cu eforturile Egiptului de a perfecta un armistițiu a declarat pentru The Times of Israel că actorii implicați sunt „aproape” de un rezultat și că o încetare a focului ar putae deveni realitate în „maximum două zile”.

Channel 12 relata că Egiptul a transmis Hamasului, luni seară, că trebuie să nu mai tragă spre Israel dacă dorește cu adevărat un armistițiu. De altfel, același post de televiziune specula că acesta ar putea fi motivul pentru care mișcarea islamistă nu a mai lansat rachete spre Tel Aviv, deși promisese că o va face.