Președintele Cehiei: Crimeea NU poate fi dată înapoi Ucrainei

Președintele Cehiei: Crimeea NU poate fi dată înapoi Ucrainei
Foto: quotesgram.com

Peninsula Crimeea nu va putea fi niciodată dată înapoi Ucrainei, a declarat Milos Zeman, președintele Cehiei, într-un interviu pentru Parlamentni Listy, citat de RT.

”Hrușciov a făcut o prostie de neiertat, iar politicienii lumii recunosc azi că peninsula Crimeea nu poate fi dată înapoi Ucrainei”, a declarat Zeman, referindu-se la liderul sovietic Nikita Hrușciov care, în 1954, a alipit Crimeea la Ucraina, care era atunci parte din Uniunea Sovietică.

Totuși, Zeman recunoaște că, într-adevăr, Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014.

”Este evident că acordurile care au garantat integritatea teritorială a Ucrainei au fost încălcate”, a spus el, răspunzând întrebării unui cititor, care a susținut că peninsula a fost, din punct de vedere istoric, parte a Rusiei, prin urmare aceasta s-a ”întors” la Rusia și nu a fost ”anexată” de Rusia.

De altfel, Milos Zeman a solicitat Uniunii Europene să recunoască anexarea Crimeii la Federația Rusă imediat după ce aceasta a avut loc, în 2014.

De asemenea, el s-a pronunțat în repetate rânduri împotriva sancțiunilor impuse Rusiei de către Uniunea Europeană și Statele Unite, în urma crizei ucrainene.