Președintele Chinei, Xi Jinping, a cerut armatei să se pregătească de război

Președintele Chinei, Xi Jinping, a cerut armatei să se pregătească de război
Foto: Hepta - Zuma Press / Li Xueren

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a cerut armatei „să-şi concentreze toată priceperea şi energia pentru a se pregăti de război”. El a făcut această afirmație în cadrul unei vizite efectuate înoraşul Chaozhou, la Corpul marin al Armatei Populare de Eliberare, informează agenția Xinhua, citată de CNN. Solicitarea vine în contextul în care tensiunile în relația SUA – China au escaladat, pe fondul pandemiei de coronavirus și a situației din Taiwan.

Xi Jinping, președintele Chinei, a solicitat armatei să se pregătească de război

Președintele chinez Xi Jinping a efectuat o vizită în orașul Chaozhou, la Corpul marin al Armatei Populare de Eliberare. El a vrut să marcheze printr-un discurs 40 de ani de la instituirea Zonei speciale economice Shenzhen, proiect care a dezvoltat economia țării până a ajunge a doua cea mai puternică din lume.

Ajuns la Corpul marin al Armatei Populare de Eliberare, șeful statului chinez le-a cerut militarilor „să rămână în stare de alertă ridicată” şi să fie „absolut loiali, oneşti şi de încredere”. El a mai transmis armatei „să-şi concentreze toată priceperea şi energia pentru a se pregăti de război”.

Tensiunile SUA – China, cele mai pronunţate din ultimele decenii

Președintele Xi Jinping a susținut discursul în contexul escaladării tensiunilor dintre China și Statele Unite, neînțelegerile fiind legate de pandemia de coronavirus și de situaţia din Taiwan.

Oficialii americani, în frunte cu președintele Donald Trump, au acuzat în repetate rânduri China că este vinovată pentru situația absolut dramatică în care a ajuns planeta astăzi. Asta deoarece pandemia de coronavirus a izbucnit pe teritoriul chinez, iar zile bune regimul de la Beijing a minimizat acest pericol și a transmis lumii că nu e nimic grav. Planeta a pierdut astfel un timp prețios de pregătire și a pornit cu stângul lupta cu boala.

În timp ce liniștea lumea că nu are de ce să se teamă, regimul Xi Jinping își făcea stocuri cu materiale și echipamente, dovadă că, în realitate, era perfect conștient de ce se întâmplă.

Trump a mai acuzat China că nu a ținut la sol avioanele în acea perioadă, astfel încât persoane infectate au putut părăsi țara și împrăștia virusul pe toată planeta.

China „va plăti scump pentru ce a făcut lumii”, a afirmat Trump recent. Inclusiv președintele SUA a ajuns să fie infectat și a scăpat de boală după un tratament special ce i-a fost administrat.

Cât privește a doua sursă a tensiunilor, Casa Albă a transmis, luni, Congresului că vrea să continue proiectul de livrare către Taiwan a trei sisteme avansate de arme, susțin surse din Congres. China a răspuns prin purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe, Zhao Lijian, care a cerut Washingtonului „să stopeze imediat orice vânzare de arme către Taiwan” și să oprească „relațiile militare” cu această țară.

Taiwanul nu a fost niciodată controlat de Partidul Comunist Chinez, dar regimul de la Beijing insistă că această ţară, democratică şi autoguvernată, face parte din China. Xi Jinping nu a exclus niciodată posibilitatea ca țara lui să preia Taiwanul cu forța, notează CNN.
În ciuda opoziției Beijingului, Administrația Trump a dezvoltat relațile SUA – Taiwan. În replică, Beijingul a intensificat exerciţiile militare în jurul Taiwanului.