Președintele Filipinelor recomandă benzina pentru curățarea măștilor. Deja renumit pentru declarațiile controversate, Rodrigo Duterte insistă: „Aveți impresia că glumesc”

Președintele Filipinelor recomandă benzina pentru curățarea măștilor. Deja renumit pentru declarațiile controversate, Rodrigo Duterte insistă: „Aveți impresia că glumesc”
foto: Hepta.ro / ImagineChina / CHENJIE

Rodrigo Duterte, președintele Filipinelor, a îndemnat populația, vineri, să folosească benzină drept dezinfectant pentru măștile de protecție facială, ba chiar a subliniat că sfatul său nu este o glumă.

Președintele Filipinelor recomandă benzina pentru curățarea măștilor

Recunoscut pentru franchețea cu care își exprimă opiniile – deși, uneori, acestea stârnesc controverse, cum s-a întâmplat cu comentariile legate de femei sau cu declarația potrivit căreia omora personal presupuși infractori pe când era primar– liderul filipinez făcea o serie de afirmații similare și săptămâna trecută, când vorbea despre folosirea benzinei pentru măști atunci când nu sunt disponibile substanțe specializate. Cu toate acestea, purtătorul său de cuvânt a dezamorsat poziția președintelui și a catalogat totul drept o glumă, reamintind că, adesea, Duterte spune lucruri în glumă.

„Ceea ce am spus este adevărat. Pur și simplu duceți-vă la o benzinărie, luați câteva picături, ăsta e dezinfectantul”, a afirmat Duterte, vineri, într-o declarație televizată.

Deja renumit pentru declarațiile controversate, Rodrigo Duterte insistă

Liderul filipinez a ținut să adauge: „Nu glumesc. Este adevărat. Aveți impresia că glumesc”.

Purtatul măștii a devenit obligatoriu încă din luna martie în Filipine, unde au fost confirmate aproape 90.000 de cazuri de COVID-19 și peste 2.000 de decese legate de această boală infecțioasă.

Mai mult decât atât, vineri, statul filipinez a înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi de infecții cu coronavirus din Asia de Sud-Est pentru a doua zi la rând. Astfel, Duterte a extins restricțiile în încercarea de a limita proporțiile epidemiei și a promis o revenire la normalitate în luna decembrie.

Cu toate acestea, experții din sectorul sanitar au explicat că sfaturile președintelui filipinez cu privire la dezinfectarea măștii nu sunt recomandate.

„Nu poți folosi benzina drept dezinfectant. Inhalarea ei ar putea cauza probleme și ar putea conduce la mai multe probleme de genul bolilor respiratorii”, a afirmat Jose Santiago, președintele asociației medicale din Filipine, pentru Reuters.

În schimb, specialiștii din domeniu recomandă apă și săpun pentru curățarea măștilor – în cazurile în care este vorba despre una ce poate fi refolosită – și etil în proporție de 70% sau alcool izopropilic pentru o dezinfectare corespunzătoare.

După primul comentariu al președintelui Duterte cu privire la așa-zisul rol al benzinei în curățarea măștii, opoziția din Filipine l-a criticat vehement.

„Nu încercați asta acasă!”, a afirmat senatoarea Risa Hontiveros.

„Verificarea informațiilor: Benzina și motorina nu ar trebui folosite pe post de dezinfectant”.

Ultima oră
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)
18:45 - Loto 6/49. Rezultate Loto 6/49, Joker, Noroc Plus și Super Noroc
18:33 - Cristian Diaconescu, despre prezența lui Klaus Iohannis la Congresul PNL: Cerere de implicare din partea partidelor va fi întotdeauna. Este decizia Președintelui dacă și câți pași face într-o direcție sau alta (VIDEO)
18:05 - În Timișoara ar putea fi instituită carantină de noapte pentru persoanele nevaccinate. Rata de infectare din oraș a trecut de pragul de 6
17:17 - Masca redevine obligatorie în spațiile deschise aglomerate din Capitală. Noi măsuri în București, de la miezul nopții
17:04 - Ionel Dancă, filmat când le arăta mai multor liberali cum să voteze (VIDEO)
16:51 - Fetiță de 13 ani, găsită moartă într-o pădure din Bistrița-Năsăud. Ea fusese dată dispărută sâmbătă seară
16:32 - Un bărbat a fost arestat preventiv pentru sechestrarea unei fete și pentru tentativă de viol, la Hunedoara