Președintele francez Emmanuel Macron: Intrarea Ucrainei în NATO este puţin probabilă

Președintele francez Emmanuel Macron: Intrarea Ucrainei în NATO este puţin probabilă
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Sven Hoppe

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a estimat că o aderare a Ucrainei la NATO va fi percepută de Rusia ca o confruntare şi că nu este „scenariul probabil”, informează AFP, preluat de agerpres.ro.

Macron a estimat că intrarea Ucrainei în NATO este puţin probabilă

„Intrarea Ucrainei în NATO ar fi percepută de Rusia ca ceva conflictual. Nu cu această Rusie vă puteţi imagina asta”, a transmis Macron cotidianelor franceze Le Monde, celui american The Wall Street Journal şi celui libanez An Nahar.

„Dacă Ucraina intră sau nu în NATO, şi acesta nu este cel mai posibil scenariu, va fi necesar să i se acorde garanţii de securitate şi mai solide pentru că a fost atacată de Rusia”, a mai adăugat acesta.

De asemenea, liderul francez a scos în evidență necesitatea de a acorda „garanţii de securitate” Ucrainei dar şi Rusiei, la finalul conflictului, poziţie care i-a atras critici dure la Kiev şi în Europa de Est.

„La final, va fi necesar să-i punem pe toţi în jurul mesei. Toţi europenii şi occidentalii care îmi dau lecţii de morală să-mi explice cu cine vor sta în jurul mesei”, a spus Emmanuel Macron.

„Eu nu vreau să fie doar chinezii şi turcii singurii care negociază a doua zi”, a mai specificat acesta, referindu-se în special la eforturile de mediere ale diplomaţiei turce.

Preşedintele francez a pledat din nou pentru autonomia strategică a Europei, în cadrul NATO, cu o dependenţă mai mică faţă de SUA.

„Nu există arhitectură europeană de securitate fără autonomie strategică, în NATO şi cu NATO, dar nu depinde de NATO”, a subliniat el. „O alianţă nu este ceva de care depind, este ceva ce aleg (…) Trebuie să ne regândim autonomia strategică”, a insistat el.

„Europa trebuie să câştige în autonomie tehnologică şi de capacitate, inclusiv în raport cu Statele Unite”, a spus preşedintele francez.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:46 - Boris Johnson ar fi fost amenințat de Putin înainte de invazia în Ucraina: “Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura doar un minut”
07:30 - Matei Dima, celebrul vlogger BRomania, a recunoscut că a condus beat și drogat. Ce amendă penală trebuie să plătească
07:18 - Andrew Tate, de după gratii: „România e o țară comunistă”. Când s-a mutat în țara noastră a spus că vrea să trăiască într-o societate în care „corupția este accesibilă tuturor” (VIDEO)
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal