Președintele Ucrainei a susținut un discurs în limba română, la Cernăuți

Președintele Ucrainei a susținut un discurs în limba română, la Cernăuți
Foto: kyivpost.com

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, i-a surprins pe toţi cei care au participat la un eveniment la Cernăuţi vorbind româneşte. Prima dată când Poroşenko a arătat că ştie limba română a fost în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din 26 iunie, când a ţinut să îi mulţumească deputatului Valeriu Ghileţchi de la Chişinău, potrivit B1 TV.

„Bucovina este o regiune unică care poate servi ca un exemplu de consens etnic. Aici locuiesc oameni de diferite naţionalităţi, care vorbesc diferite limbi, care au poate şi religii diferite, dar sunt cetăţeni ai Ucrainei”, au fost cuvintele rostite în limba română de președintele ucrainean.

Acesta a fost primul discurs public în limba română al președintelui Ucrainei, însă prima dată când Poroşenko demonstrat că ştie limba română a fost în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din 26 iunie, când a ţinut să îi mulţumească deputatului Valeriu Ghileţchi de la Chişinău.

După ce a vorbit în limba română, preşedintele Poroşenko şi-a continuat apoi discursul de la Cernăuţi în limba ucraineană.

Petro Poroşenko s-a născut în Bolgrad, localitate din sudul Basarabiei, aflată astăzi la graniţa cu Republica Moldova, care în perioada interbelică s-a aflat în componenţa României.
Discursul în limba română a lui Poroşenko vine pe fondul unei politici agresive de deznaţionalizare.

Președintele ucrainean a ţinut să mulţumească Rusiei pentru „faptul că a făcut ca poporul ucrainean să fie mai unit”

Ultima oră
18:59 - Activiștii de mediu, bătuți și umiliți de mafia lemnului. Infractorii i-au dezbrăcat la pielea goală (VIDEO)
18:58 - Mihai Dragolea, jurnalistul bătut când documenta mafia pădurilor: S-au năpustit asupra noastră cu topoare și bâte. Să ataci așa în 2021 înseamnă că ai foarte mult furt de acoperit în spate și ai de pierdut sume enorme (VIDEO)
18:05 - Probleme la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Anunțul Nuclearelectrica
18:03 - Guvernul a aprobat lista restricțiilor pentru persoanele nevaccinate anti-COVID-19 / Certificatul verde, obligatoriu la spectacole, cinema, nunți, botezuri dacă incidența sare de 3 la mie
17:47 - Primul oraş din România care revine în scenariul roșu din cauza infectărilor cu coronavirus
17:31 - Decizie controversată a unui primar USR-PLUS: Festival cu specific german, în loc de zilele municipiului. „Va fi adresat tuturor, indiferent de gen”
17:23 - Zeci de ONG-uri cer anchetă transparentă în cazul jurnaliștilor și activistului de mediu bătuți într-o pădure din Suceava / Mafia lemnului lucrează nestingherită în fieful lui Gheorghe Flutur, om cu influență din #echipacâștigătoare
16:53 - Acuzații de fraudă la alegerile din USR-PLUS. Se solicită suspendarea procedurii
16:22 - Răzvan Cherecheș: „Pregătiți-vă! Ne așteaptă o iarnă lungă, cu multe restricții!”
16:16 - Motivul pentru care Ion Țiriac a lipsit de la cununia Simonei Halep. Ilie Năstase l-a dat de gol: „Eu așa am înțeles”