Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a contribuit decisiv la eliberarea persoanelor luate ostatice într-un autobuz din orașul Lutsk

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a contribuit decisiv la eliberarea persoanelor luate ostatice într-un autobuz din orașul Lutsk

Criza ostaticilor din Ucraina, declanșată marți, după ce un bărbat a intart înarmat într-un autobuz din orașul Lutsk și a luat zece prizonieri s-a încheiat după o intervenție bizară a președintelui Volodimir Zelenski, scrie bbc.com.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a contribuit la eliberarea ostaticilor

Înainte ca agresorul, Maksim Krivoș în vârstă de 44 de ani să fie arestat de forțele de ordine iar cei 10 ostatici să fie eliberat, președintele ucrainean a transmis, pe Facebook, prin intermediul unui videoclip, următorul mesaj: “Toată lumea ar trebui să urmărească filmul Earthlings din 2005”.

Zelenski s-a conformat astfel uneia dintre cerințele bărbatului înarmar care a solicitat ca șeful statului și colaboratorii săi să urmărească documentarul privind drepturile animalelor, realizat în urmă cu 15 ani.

Mai mult, dacă inițial agresorul ținea prizoniere 13 persoane, a eliberat pe trei dintre aceștia după discuții cu președintele Zelenski. „Lutsk. Toată lumea este în regulă”, a precizat ministrul de interne, Arsen Avakov (în rusă), după încheierea crizei.

Zelenskia purtat discuții cu agresorul care a luat ostatici, purtătorul de cuvânt al președintelui, Yuliya Mendel, precizând că asta a dus la eliberarea primilor trei ostatici.

Președintele a postat apoi un scurt videoclip pe pagina sa de Facebook în care spunea în rusă cuvintele: „Toată lumea ar trebui să vizioneze filmul Earthlings din 2005”. Una dintre cerințele luatorului de ostatici a fost ca președintele să încurajeze oamenii să urmărească documentarul realizat în 2005.

Filmul, povestit de starul hollywoodian Joaquin Phoenix, a câștigat câteva premii la festivaluri. Prezintă, uneori cu camere ascunse, practicile brutale ale marilor industrii mondiale asupra animalelor.

Cum s-a desfășurat criza ostaticilor dinLutsk

Asediul a început în jurul orei locale 09:00 (ora 06:00 GMT). La un moment dat, agresorul a tras focuri de armă și a aruncat explozibili care nu s-au detont.

Ofițerii serviciilor de securitate și de combatere a terorismului au înconjurat autobuzul și au purtat timp de câteva ore negocieri tensionate. Potrivit parchetului general, agresorul a spus că a plasat un dispozitiv exploziv într-un loc public din oraș care putea fi detonat de la distanță. Poliția a evacuat centrul orașului și le-a spus locuitorilor să nu părăsească casele sau birourile.

Avakov a confirmat ulterior că Kryvosh avea mai multe arme de foc funcționale și a reprezentat cu adevărat o amenințare. „O pedeapsă lungă de închisoare îl așteaptă”, le-a spus jurnaliștilor.

Oficialii au declarat că Kryvosh a petrecut anterior aproximativ 10 ani în închisoare pentru condamnări multiple, inclusiv fraudă și manipularea ilegală a armelor. La scurt timp după ce Avakov a anunțat sfârșitul asediului, Zelenskia șters videoclipul.