Prețurile la alimente au crescut în țările în curs de dezvoltare pe fondul crizei din Ucraina, potrivit Băncii Mondiale

Prețurile la alimente au crescut în țările în curs de dezvoltare pe fondul crizei din Ucraina, potrivit Băncii Mondiale
Banca Mondială intenționează să deblocheze 170 de miliarde de dolari ca răspuns la „crizele multiple”. Foto simbol: Pixabay

Liban este țara cea mai afectată de inflația alimentară după explozia unui depozit de cereale alimentare din Beirut în 2020.

Prețul alimentelor a crescut foarte mult în țările în curs de dezvoltare

Inflația prețurilor alimentelor a crescut vertiginos în mare parte din țările în curs de dezvoltare de la invazia Rusiei în Ucraina și a prins mai multe țări mai bogate într-un ciclu de creștere a prețurilor, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.

Organizația a declarat că războiul din Europa de Est va lovi multe țări cu o creștere a prețurilor la alimente de peste 1% din venitul lor național anual (PIB), în timp ce altele nu vor reuși să limiteze impactul și vor fi aruncate într-o criză a datoriilor foarte mari.

Banca Mondială a declarat că Libanul este cel mai grav afectat, după ce o explozie a unui depozit de cereale alimentare din Beirut, în urmă cu doi ani, a afectat capacitatea țării de a păstra și distribui porumb și grâu celor 6,8 milioane de locuitori ai săi.

Inflația prețului alimentelor a ajuns anul acesta la 332% până în iunie, devansând creșterea de 255% din Zimbabwe și 155% din Venezuela.

Turcia e pe locul patru, cu o rată a inflației alimentare de 94%

Un acord încheiat luna trecută între Ucraina și Rusia, mediat de Turcia și de Națiunile Unite, pentru a permite navelor de containere care transportă cereale să părăsească porturile ucrainene a contribuit la scăderea prețurilor la produsele de bază.

Cifrele Băncii Mondiale au arătat o răsturnare dramatică a prețurilor cerealelor pe piețele globale începând cu luna iunie și o scădere abruptă a prețului altor produse agricole până la minime apropiate de cele înregistrate anul trecut.

Luni, cargoul Razoni, sub pavilion Sierra Leone, a părăsit portul ucrainean Odesa, transportând peste 26.000 de tone de porumb cu destinația Liban.

Multe țări în curs de dezvoltare solicită deja sprijin financiar de la FMI

Săptămâna trecută, Bangladesh a solicitat sprijin financiar din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), după ce o creștere a costului alimentelor și energiei importate a amenințat să submineze finanțele țării din Asia de Sud.

Se pare că Bangladesh are nevoie de aproximativ 4,5 miliarde de dolari, deși doar 1 miliard-1,5 miliarde de dolari sunt disponibile în cadrul acordurilor actuale ale FMI.

Și Sri Lanka a cerut deja un ajutor de la fondul cu sediul la Washington după ce a rămas fără bani pentru a cumpăra importuri vitale, în timp ce un acord cu Pakistanul pentru un împrumut de 6 miliarde de dolari de la FMI a fost reluat în iunie.

Prețurile scăzute ale alimentelor au susținut creșterea globală în ultimele decenii, cu toate acestea, Banca Mondială a declarat că majorarea șocantă a prețurilor la alimente din ultimele luni a afectat majoritatea economiilor, inclusiv pe cele cu venituri relativ ridicate.

„Ponderea țărilor cu venituri ridicate care înregistrează o inflație ridicată a crescut, de asemenea, brusc, aproximativ 78,6% dintre acestea confruntându-se cu o inflație ridicată a prețurilor la alimente. Cele mai afectate țări sunt în Africa, America de Nord, America Latină, Asia de Sud, Europa și Asia Centrală”, a precizat raportul.

De asemenea, raportul a avertizat că marii producători de cereale, printre care Franța, Spania și Italia, vor trebui să se adapteze la creșterea temperaturilor și la modelele meteorologice nesigure determinate de criza climatică pentru a menține niveluri ridicate de producție.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:55 - Zeci de state, printre care România și Republica Moldova, cer retragerea forțelor ruse de la centrala nucleară Zaporojia: „Comunitatea internațională va trage Rusia la răspundere pentru agresiunea sa”
08:42 - Vouchere alimente 2022. Ce se întâmplă cu persoanele care înstrăinează cardul
08:34 - Viktor Orban a obținut doar 52 milioane metri cubi de gaze naturale de la ruși, deși voia să cumpere un miliard, spune presa din Ungaria / E echivalentul consumului dintr-o zi de iarnă mai friguroasă
08:24 - După doi ani de restricţii: Klaus Iohannis va participa la festivităţile de Ziua Marinei
08:10 - Simona Halep revine în Top 10 WTA după triumful de la Toronto. Victoria i-a asigurat și un cec impresionant
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)