Primele audieri în procesul de la CEDO privind închisorile CIA din România. Reprezentantul Guvernului: Nu intenţionăm să punem la îndoială existenţa programului special de detenţie derulat de CIA

Primele audieri în procesul de la CEDO privind închisorile CIA din România. Reprezentantul Guvernului: Nu intenţionăm să punem la îndoială existenţa programului special de detenţie derulat de CIA
Foto: echr.coe.int

Primele audieri publice în cazul în care România a fost reclamată la CEDO pentru acuzaţii legate de existenţa unor închisori secrete ale CIA au avut loc miercuri la Strasburg, informează Digi 24. Statul român a fost reclamat de un fost membru al organizaţiei Al Qaeda, care susţine că a fost închis şi torturat timp de trei ani la Bucureşti.

În cadrul procesului, reprezentatul Guvernului României a declarat că fără a pune la îndoială existența acestui program de detenție, România nu este responsabilă pentru relele tratamente la care a fost supus Abd al-Rahim al-Nashiri, principalul suspect pentru uciderea a 17 militari americani în atacul din 2000 asupra distrugătorului USS Cole.

Guvernul nu intenţionează să pună la îndoială existenţa programului special de detenţie derulat de CIA şi nici faptul că aplicantul a făcut parte din acest program sau tratamentul pe care l-a primit. Acestea sunt lucruri atestate de documente oficiale. România nu este responsabilă de încarcerarea şi relele tratamente la care a fost suspus aplicantul”, a precizat Catrinel Brumar, agentul guvernamental al România la CEDO.

La rândul său, avocatul lui Abd al-Rahim al-Nashri a declarat că „Bucureşti a fost locul în care domnul Al Nashiri a fost supus la toate condiţiile abuzive de detenţie ale CIA. Bucureşti a fost locul în care, în prima lună de detenţie, prizonierii CIA au fost privaţi de somn, udaţi cu apă sau obligaţi să stea în poziţii dureroase. Guvernul României continuă să ascundă adevărul. Autorităţile au eşuat în a conduce o anchetă efectivă”, a spus Amrit Sing.

În ceea ce privește declaraţiile făcute de Ioan Talpeş, fostul şef al SIE, în care ar fi recunoscut prezenţa CIA în România, reprezentantul Guvernului a declarat: ”Declaraţia se referea la relaţiile normale dintre România şi Statele Unite, inclusiv cele de la nivelul serviciilor de informaţii şi confirma că a fost pusă la dispoziţie o clădire pentru a fi folosită pentru un sediu al CIA în România”.