Procesul lui Derek Chauvin, omul acuzat de uciderea lui George Floyd, la faza argumentelor finale: „Credeți în ochii voștri”, a fost mesajul procurorului Steve Schleicher pentru jurați

Procesul lui Derek Chauvin, omul acuzat de uciderea lui George Floyd, la faza argumentelor finale: „Credeți în ochii voștri”, a fost mesajul procurorului Steve Schleicher pentru jurați
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Pool Video Via Court Tv/Ny Times

Un procuror american i-a îndemnat pe jurați să se încreadă în ceea ce văd, în timp ce le punea videoclipul în care Derek Chauvin, trimis în judecată pentru omor, stătea cu genunchiul pe gâtul cetățeanului afro-american George Floyd. În cadrul argumentelor finale din cadrul procesului, Steve Schleicher le-a mai spus că trebuie să cântărească vina unei singure persoane, nu a unui întreg sistem, și a subliniat că moartea cetățeanului afro-american a fost o „crimă”, nu o intervenție polițienească.

ProcurorulSteve Schleicher, mesaj pentru jurați, în cadrul argumentelor finale din procesul lui Derek Chauvin, omul acuzat de uciderea lui George Floyd

Steve Schleicher, un procuror de la parchetul general din statul american Minnesotta, le-a repetat juraților fraza „nouă minute și 29 de secunde”, făcând referire la perioada de timp în care a fost filmat George Floyd stând imobilizat la sol, cu genunchiul lui Dereck Chauvin pe gâtul său.

„Asta nu a fost intervenție polițienească; asta a fost crimă”, le-a spus Steve Schleicher juraților. El a invocat chiar și motto-ul Departamentului de poliție din Minneapolis („Să aperi cu curaj și să servești cu compasiune”), care după incidentul din 25 mai 2020 i-a concediat pe Derek Chauvin și pe ceilalți trei ofițeri implicați în arestarea lui George Floyd.

„George Floyd nu a fost o amenințare pentru nimeni”, susține procurorul Steve Schleicher, care adesea a vorbit cu furie și dispreț, potrivit Reuters. „Să îl înfrunți pe George Floyd în acea zi nu a necesitat nici măcar un grăunte de curaj, și nici nu a fost arătat vreunul în acea zi, nu era nevoie de niciun curaj. Tot ce era necesar era puțină compasiune, și nu s-a văzut niciuna în acea zi”, a continuat el.

În vârstă de 46 de ani la acel moment, George Floyd a murit în data de 25 mai 2020. Derek Chauvin, pe atunci ofițer de poliție, a stat așezat cu genunchiul pe gâtul său timp de peste nouă minute. Afro-americanul era acuzat de reprezentanții unui magazin din zonă că a folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari.