Proteste în Cuba față de Partidul Comunist. Oamenii au scandat „Libertate!” şi „Jos dictatura!”. Reacția președintelui Miguel Diaz-Canel (VIDEO)

Proteste în Cuba față de Partidul Comunist. Oamenii au scandat „Libertate!” şi „Jos dictatura!”. Reacția președintelui Miguel Diaz-Canel (VIDEO)
Cubanezii au protestat, duminică, față de Partidul Comunist. Președintele Miguel Diaz-Canel a dat vina pe „mafia americană” Captură Video - Furkan / Twitter

Mii de cubanezi au protestat, duminică, pe străzile din Havana față de Partidul Comunist. Oamenii au scandat „Libertate!” şi „Jos dictatura!”. La apelul președintelui Miguel Diaz-Canel, mai multe grupuri s-au adunat în capitala Cubei pentru o contramanifestație. Diaz-Canel a dat vina pe „mafia americană” pentru situația din țara sa.

Protest în Havana, Cuba

Protestele sunt extrem de rare în această ţară condusă de Partidul Comunist. Duminică dimineață, însă, manifestațiile s-au declanșat spontan, notează presa internațională.

Revolta a început în San Antonio de los Banos, un orăşel aflat la circa 30 de kilometri de Havana. Manifestanții, majoritatea tineri, au mărşăluit scandând „Patrie şi viaţă!”, titlul unui cântec controversat, „Jos dictatura!” şi „Nu ne e frică!”.

Nu a trecut mult timp și alte câteva sute de persoane au ieșit pe străzile din Havana, scandând „Libertate!”. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa populația. Cel puțin zece protestatari au fost arestați, alții au fost bătuți cu bastoanele.

Între timp, alte proteste au izbucnit în toată țara, manifestațiile fiind transmise pe Facebook. Până la lăsarea serii, internetul mobil a fost întrerupt în mare parte din țară.

Reacția președintelui cubanez Miguel Diaz-Canel

Preşedintele Miguel Diaz-Canel a mers chiar în San Antonio de los Banos și a mărșăluit alături de mai mulți activiști de partid, scânând „Trăiască Cuba!” şi „Trăiască Fidel”.

„Există o mafie cubanezo-americană care plăteşte foarte bine pe reţelele de socializare (…) Ea s-a folosit de pretextul situaţiei din Cuba şi a chemat la manifestaţii în toate regiunile ţării”, a susținut Miguel Diaz-Canel în condițiile în care, din cauza problemelor economice, furnizarea energiei electrice e întreruptă câteva ore pe zi în Cuba.

„Facem apel la toţi revoluţionarii și comuniştii să iasă pe străzile unde vor avea loc aceste provocări și să le înfrunte hotărât, ferm şi curajos”, a mai spus Diaz-Canel.

La îndemnul său, mai mulți activiști de partid au ieșit și ei pe străzi pentru o contramanifestație.

Ultima oră
13:19 - CORONAVIRUS | 3.342 de infectări și 78 decese în ultima zi. 952 de pacienți la ATI, din care 20 sunt copii / Ilfov și Satu Mare sunt în scenariul roșu
13:17 - Ce părere are, în realitate, Carla’s Dreams despre Marius Moga şi Smiley, colegii lui de la „SuperStar” (Pro TV). I-a şocat pe toţi cu asta!
13:00 - Sorin Cîmpeanu, supărat după ce şcolile din Afumaţi au fost închise: Am cerut ISJ Ilfov să remedieze rapid situația. Inspectorii să nu mai inventeze decizii pe lângă cadrul legal
12:57 - Primele semne ale crizei economice: Și francezii au devenit fani de mașini SH
12:45 - Alertă în Portul Constanța: Incendiu la un vapor încărcat cu containere. Pompierii au intervenit de urgență (VIDEO)
12:43 - Surpriză: cine este cu adevărat Iasmina Halas, noua concurentă de la „Puterea Dragostei” (Kanal D). A fost soţia unui fotbalist român foarte cunoscut
12:37 - Premiile Emmy 2021. „The Crown” a obținut premiul pentru cel mai bun serial dramatic
12:25 - Ioana Constantin (PMP): Țineți școlile deschise! Revenirea la predarea online va avea efecte devastatoare pentru copii
12:11 - Atac armat la o universitate din Rusia, cu zeci de morți. Studenții au sărit pe geam, pentru a se salva. Cristian Diaconescu: „Un nou fenomen, de autoradicalizare” (VIDEO)
12:05 - Octavian Jurma: Între siguranța copiilor și relaxarea adulților, am ales-o pe cea din urmă. Până la finalul lunii am putea avea 400 – 500 de copii internați cu COVID, din care 40 – 50 la ATI. Într-o lună, numerele se pot dubla