Proteste în Cuba față de Partidul Comunist. Oamenii au scandat „Libertate!” şi „Jos dictatura!”. Reacția președintelui Miguel Diaz-Canel (VIDEO)

Proteste în Cuba față de Partidul Comunist. Oamenii au scandat „Libertate!” şi „Jos dictatura!”. Reacția președintelui Miguel Diaz-Canel (VIDEO)
Cubanezii au protestat, duminică, față de Partidul Comunist. Președintele Miguel Diaz-Canel a dat vina pe „mafia americană” Captură Video - Furkan / Twitter

Mii de cubanezi au protestat, duminică, pe străzile din Havana față de Partidul Comunist. Oamenii au scandat „Libertate!” şi „Jos dictatura!”. La apelul președintelui Miguel Diaz-Canel, mai multe grupuri s-au adunat în capitala Cubei pentru o contramanifestație. Diaz-Canel a dat vina pe „mafia americană” pentru situația din țara sa.

Protest în Havana, Cuba

Protestele sunt extrem de rare în această ţară condusă de Partidul Comunist. Duminică dimineață, însă, manifestațiile s-au declanșat spontan, notează presa internațională.

Revolta a început în San Antonio de los Banos, un orăşel aflat la circa 30 de kilometri de Havana. Manifestanții, majoritatea tineri, au mărşăluit scandând „Patrie şi viaţă!”, titlul unui cântec controversat, „Jos dictatura!” şi „Nu ne e frică!”.

Nu a trecut mult timp și alte câteva sute de persoane au ieșit pe străzile din Havana, scandând „Libertate!”. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa populația. Cel puțin zece protestatari au fost arestați, alții au fost bătuți cu bastoanele.

Între timp, alte proteste au izbucnit în toată țara, manifestațiile fiind transmise pe Facebook. Până la lăsarea serii, internetul mobil a fost întrerupt în mare parte din țară.

Reacția președintelui cubanez Miguel Diaz-Canel

Preşedintele Miguel Diaz-Canel a mers chiar în San Antonio de los Banos și a mărșăluit alături de mai mulți activiști de partid, scânând „Trăiască Cuba!” şi „Trăiască Fidel”.

„Există o mafie cubanezo-americană care plăteşte foarte bine pe reţelele de socializare (…) Ea s-a folosit de pretextul situaţiei din Cuba şi a chemat la manifestaţii în toate regiunile ţării”, a susținut Miguel Diaz-Canel în condițiile în care, din cauza problemelor economice, furnizarea energiei electrice e întreruptă câteva ore pe zi în Cuba.

„Facem apel la toţi revoluţionarii și comuniştii să iasă pe străzile unde vor avea loc aceste provocări și să le înfrunte hotărât, ferm şi curajos”, a mai spus Diaz-Canel.

La îndemnul său, mai mulți activiști de partid au ieșit și ei pe străzi pentru o contramanifestație.

Urmăriți B1TV.ro și pe