Proteste violente în Grecia: Peste 12.000 de oameni au ieșit în stradă. Bombe incendiare lansate asupra sediului central al poliţiei (VIDEO)

Proteste violente în Grecia: Peste 12.000 de oameni au ieșit în stradă. Bombe incendiare lansate asupra sediului central al poliţiei (VIDEO)

Este stare de alertă în Grecia. Cel puţin 12.000 de persoane au manifestat la Atena cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la revolta studenţească din 1973, reprimată în sânge de regimul coloneilor sprijinit de Statele Unite, informează B1 TV.

Manifestaţia s-a desfăşurat sub stricta supraveghere a forţelor de ordine. Peste 5.000 de agenţi au fost mobilizaţi în centrul Atenei unde piaţa Syntagma a fost survolată de drone şi de un elicopter al poliţiei. Manifestanţii au purtat pancarte denunţând imperialismul NATO, războaiele purtate de SUA, precum şi austeritatea. Incidente violente au izbucnit atunci când un un mic grup de anarhişti a lansat bombe incendiare asupra sediului central al poliţiei.

Forţele de ordine au făcut uz de grenade cu efecte acustice pentru a-i împrăştia pe manifestanți, în timp ce zeci de tineri au ridicat baricade în cartierul Exarhia şi au aruncat cu bombe incendiare de pe clădirea Universităţii Politehnice, de unde a pornit în 1973 revolta împotriva regimului coloneilor. De asemenea, circa 7.500 de persoane au manifestat la Salonic, al doilea oraş ca mărime din Grecia.

Cel puţin 24 de persoane au fost ucise în 1973 în cursul represiunii de către armată a revoltei studenţeşti, eveniment considerat drept un episod care a contribuit la prăbuşirea regimului coloneilor un an mai târziu. În ultimii ani, manifestanţii au profitat de această aniversare pentru a denunţa şi măsurile de austeritate impuse Greciei de creditorii internaţionali. Premierul Alexis Tsipras, care s-a născut în anul prăbuşirii dictaturii coloneilor, a salutat comemorarea şi a lansat un apel la ”noi lupte” împotriva fascismului, extremei drepte şi ”absolutismului neoliberal”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tags:
Ultima oră
23:57 - PSD a inițiat un proiect pentru depolitizarea CCR. Marcel Ciolacu: Am depus tot noi reforma promisă de USR și Dan Barna
23:55 - O tânără, condamnată în Franța pentru că a falsificat 20 de certificate pentru COVID-19
23:53 - WhatsApp, noi funcții. Cum vrea compania să facă bani de pe urma utilizatorilor și ce impact are asupra intimității
23:24 - Cseke Attila: Nu o să ne întoarcem la situația în care marea majoritate a activităților au fost închise. Acum există o anumită predictibilitate (VIDEO)
23:10 - Ludovic Orban: Chiar în varianta în care Cîțu câștigă Congresul, nu va mai rezista foarte mult în funcția de prim-ministru
23:05 - Povestea orașului din Ungaria, unde dansul tango a fost interzis timp de 100 de ani
22:57 - Marcel Ciolacu: O să vedeți ce se pupă Dan Barna și Florin Cîțu după ce trec congresele. Ați văzut câine plecând de la măcelărie!? / Le cerem de fiecare dată să treacă „Fără penali în funcții publice”
22:44 - Florin Cîțu, despre înțelegerile cu Ludovic Orban: „S-a spus doar atât, că dacă voi candida la președinția PNL mă va contracandida”
22:32 - Președintele Klaus Iohannis, discuție cu secretarul general al OIF despre colaborarea în domenii precum educația și cercetarea
22:29 - Ludovic Orban: Președintele României nu poate constituțional și nici moral să manifeste parti-pris pentru un candidat sau altul. Ar genera efecte profund nocive atât în PNL, cât și în opinia publică