Purtătorul de cuvânt al președinției ruse: Cooperarea NATO-Rusia, posibilă doar dacă alianța renunță la retorica absurdă privind așa-zisa amenințare rusă

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse: Cooperarea NATO-Rusia, posibilă doar dacă alianța renunță la retorica absurdă privind așa-zisa amenințare rusă
Foto: theguardian.com

NATO și Rusia ar putea coopera, dar doar dacă alianța va renunța la retorica absurdă privind așa-zisa amenințare rusă, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al președinției ruse, potrivit agenției TASS.

"Este absurd să se vorbească despre o amenințare care ar proveni dinspre Rusia, în condițiile în care în centrul Europei mor zeci de oameni, iar în Orientul Mijlociu mor zilnic sute de oameni. Trebuie să fii o organizație total mioapă ca să distorsionezi în asemenea hal lucrurile.

Dacă se va căuta asiduu imaginea unui dușman, pentru a monta pe această imagine o isterie antirusească, a alimenta rusofobia și apoi, plecând de la acest fond emoțional, să amplasezi noi și noi unități aviatice, unități terestre, apropiindu-le de frontierele ruse, atunci, în aceste condiții, este puțin probabil să se poată stabili vreo bază pentru cooperare", a explicat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Potrivit acestuia, cooperarea NATO-Rusia este posibilă doar dacă va exista încredere și lupta va fi dusă împotriva amenințării reale: terorismul.

"Dacă în acest fel de viziune asupra lumii, una destul de consecventă, și clară, și lipsită de echivoc, viziunea Rusiei va coincide cu cea a NATO, atunci va exista, desigur, un vast teren pentru cooperare", a mai declarat Peskov.

Întrebat dacă Federația Rusă vede în NATO un dușman, Peskov a subliniat: "Rusia nu-l caută, ea constată uneori existența lui".

Oficialul a mai afirmat că Federația Rusă urmărește cu atenție summitul NATO de la Varșovia și speră că la acesta ”rațiunea va triumfa”.

"Desigur, încercăm să căutăm și fărâme de rațiune, care se întrezăresc, de exemplu, în afirmațiile de astăzi ale lui Jens Stoltenberg (secretarul general al NATO), privind necesitatea menținerii contactelor, lipsa unei amenințări directe din partea Rusiei și altele de acest fel. Sperăm că rațiunea va triumfa în cele din urmă. Rusia a fost și este deschisă dialogului, este interesată în cooperare, însă doar pe baze reciproc avantajoase și ținând cont de interesele reciproce”, a mai susținut purtătorul de cuvânt al lui Putin.