Qatarul, acuzat că sponsorizează terorismul mondial. Șase țări arabe au rupt legăturile cu regimul de la Doha aruncând prețul petrolului în aer

Qatarul, acuzat că sponsorizează terorismul mondial. Șase țări arabe au rupt legăturile cu regimul de la Doha aruncând prețul petrolului în aer

Prețul petrolului a crescut enorm după ce Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Egiptul au încetat legăturile cu Qatarul spunând că acest stat sponsorizează terorismul, informează Reuters. Libia și Yemenul s-au alăturat celor patru imediat după ce acestea au făcut publică decizia.

Riyadhul a luat această hotărârse cu scopul de „a-şi proteja propria securitate naţională de pericolele terorismului şi extremismului", potrivit agenției saudite de știri SPA.

De asemenea, și Egipt, Emiratele Arabe Unite, Bahrain au luat o decizie asemănătoare acuzând că Doha ar încerca să „submineze securitatea şi stabilitatea Bahrainului şi de imixtiuni în treburile interne ale ţării".

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Bahrainul au anunțat că în două săptămâni vizitatorii și rezidenții din Qatar să părăsească teritoriul.

Decizia celor șase țări vine la doar două săptămâni după ce președinte american Donald Trump a cerut statelor arabe să își intesifice măsurile de luptă împotriva terorismului.

Qatarul a negat vehement în repetate rânduri că ar oferi sprijin militanților extremiști. Acuze de sponsorizare a terorismului au fost lansate în trecut și la adresa Arabiei Saudite.

Acestă decizie a țărilor arabe oferă o lovitură simbolică puternică Qatarului care se pregătește să organizeze Campionatul Mondial de fotbal din 2022 și este o țară care adăpostește o importantă bază militară americană pe teritoriul său.

Qatarul s-a prezentat în multe cazuri drept un mediator în disputele regionale, dar s-a lovit de acuze din partea Egiptului și a țărilor arabe pentru faptul că sprijină organizația Frăția Musulmană care este văzută ca un dușman politic în regiune.

Ca urmare a ruperii relațiilor dintre aceste țări, Statele Unite, Iranul și Turcia au îndemnat la calm și rezolvarea pașnică a conflictului.

Ruperii relațiilor poate avea efecte importante în privința conflictelor din Orientul Mijlociu, regiune în care țările arabe și-au utilizat influența financiară și politică în evenimentele din Libia, Siria, Egipt, Irak sau Yemen.

Urmăriți B1TV.ro și pe