Radu Banciu: Erdogan nu este un dictator oarecare și beneficiază de suportul populației. În Europa nu știu dacă, într-o situație similară, oamenii ar fi ieșit în stradă să apere dictatorul (VIDEO)

Radu Banciu: Erdogan nu este un dictator oarecare și beneficiază de suportul populației. În Europa nu știu dacă, într-o situație similară, oamenii ar fi ieșit în stradă să apere dictatorul (VIDEO)

Radu Banciu a vorbit în ediția de duminică a emisiunii ”Lumea lui Banciu” despre lovitura de stat eșuată din Turcia.

Deocamdată sunt puține lucruri clare, multe speculații. Ați văzut că multă lume poate să-și dea cu părerea. E o situație tensionată până la extrem, atâta doar că, spre surprinderea noastră și a multor observatori, acest puci inițiat vineri seară s-a terminat destul de repede și mai ales modul în care s-a terminat a lăsat mult de dorit. Oameni care păreau determinați … că în Turcia să-l dai jos pe Erdogan, să dai jos puterea într-un stat ca Turcia nu e o acțiune pe care o planifici de pe-o zi pe alta.

Eu nu cred că Erdogan și-ar fi înscenat propria lovitură de stat. Nu cred în această variantă, dar nu este deloc exclus ca el să fi fost la curent cu acest puci, pentru că e un tip bine informat, care are rețele, oameni în jurul lui. Nu este un dictator oarecare. Este unul dintre oamenii cei mai importanți în această zonă a planetei. E greu de crezut că cineva în Turcia putea să-l facă pe la spate ca în secolele XVI-XVII. Asta e o variantă puțin credibilă.

Militarii care au încercat să-l răstoarne aveau un plan, dar acesta nu a izbutit. A fost lamentabil aplicat. Erdogan și-a întărit până la urmă poziția, dictatura în Turcia continuă. El beneficiază și de suportul populației, numai că în Turcia populația nu poate fi cuantificată la nivel european. Acolo e un alt nivel de trai, o altă educație, o altă religie, turcii sunt altfel decât europenii.

În Europa nu știu dacă, într-o situație similară, oamenii ar fi ieșit în stradă să apere dictatorul. Turcia e o dictatură, dar una cam așa cum e Marocul. Sigur, Marocul este regat, dar asta nu are importanță. E genul ăla. O dictatură cum era Tunisia, adică o dictatură în care se putea trăi, care se potrivește acestei părți de lume. Și marocanii, dincolo de supunerea asta chioară în fața unui rege, sunt mulțumiți. Tunisia, înainte de dezastru, avea cel mai prosper nivel de trai de la independență și probabil nu va mai fi atins niciodată.

Nu e o dictatură consumabilă în estul Europei. Turcia e o țară prosperă. A prosperat din punct de vedere economic, dacă luăm bilanțul ultimilor 20 ani, de patru ori cât Germania și Franța. Sigur, ea avea potențial, pe când ăștia nu prea mai aveau, lucrurile s-au saturat.

Turcia a devenit din punct de vedere operațional și structural una dintre cele mai importante națiuni ale lumii chiar cu acest individ. Am văzut că a arătat Orcan palatul în care locuiește. Da, dar el a și făcut. Turcia are o infrastructură colosală: autostrăzi, companie aeriană care a devenit dintr-un rahat absolut prima în Europa. El a investit niște sume – se vorbește de 600 de miliarde de euro în Turkish Airlines – pe care putea să le bage în buzunarul lui”, a afirmat Radu Banciu.

Radu Banciu: Erdogan nu este un dictator oarecare și beneficiază de suportul populației

#DIRECT_ONE_muufw6#

Ultima oră
07:44 - Raluca Turcan: Salariul minim ar putea creşte cu 8-12%, înainte de sfârşitul anului
01:23 - Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a ONU de la New York: România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli sunt fundamentale pentru un viitor mai sigur și mai bun (VIDEO)
00:00 - Ministrul Mediului a discutat cu Tiberiu Boșutar, activistul bătut crunt într-o pădure din Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur. Tanczos Barna: Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului