Raportul MCV, în presa străină. Le Monde: România va rata aderarea la Schengen

Raportul MCV, în presa străină. Le Monde: România va rata aderarea la Schengen
Raportul dur al Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare a ajuns în atenţia jurnaliştilor străini, impresia generală fiind aceea că accesul României în zona Schengen a fost...

Raportul dur al Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare a ajuns în atenţia jurnaliştilor străini, impresia generală fiind aceea că accesul României în zona Schengen a fost compromis.

Într-un articol intitulat „România, pe marginea prăpastiei”, El Pais aminteşte că situaţia politică internă a stat la baza raportului critic pe justiţie întocmit de către Comsia Europeană. Însă asigurările oferite de premierul Ponta în scris oficialilor de la Bruxelles, dacă vor fi îndeplinite, ar putea să readucă România pe drumul cel bun. Se menționează că evenimentele excepţionale din utimele trei săptămâni au stârnit îngrijorarea oficialilor europeni. Autorităţile române vor trebui să demonstreze în mod clar că reformele sunt ireversibile şi durabile, scriu spaniolii.

„Comisia Europeană plasează România sub strictă supraveghere”, notează Le Monde. Cu un astfel de raport, guvernul de la Bucureşti va rata, fără dubiu, unul dintre principalele sale obiective, aderarea la spaţiul Schengen, precizează jurnaliştii francezi.

Diplomaţii de la Bruxelles îşi amintesc cu greu ultima dată când au fost nevoiţi să pedepsească un stat membru atât de dur, amintesc cei de la New York Times. Toleranţa liderilor europeni se află aproape de limită, astfel că oficialii români trebuie să îşi respecte urgent angajamentele. Un nou raport va fi întocmit şi la finele anului, pentru analizarea progreselor.

Portalul Europolitics.info notează că Bruxelles-ul a condamnat fără echivoc recentele acţiuni ale guvernului României, care a pus în pericol principiile democratice şi independenţa justiţiei. Raportul, formaulat în termeni critici, este o modalitate de a readuce ţara pe drumul cel bun, în special dacă se ţine seama de lupta politică internă.