Război în Ucraina, ziua 71: Încetare a focului timp de trei zile pentru evacuarea civililor de la Azovstal / Suedia, garanții de securitate din partea SUA în perioada de aderare la NATO

Război în Ucraina, ziua 71: Încetare a focului timp de trei zile pentru evacuarea civililor de la Azovstal / Suedia, garanții de securitate din partea SUA în perioada de aderare la NATO
Război în Ucraina, ziua 71. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Yaghobzadeh Alfred/ABACA

Ministerul rus al Apărării a anunțat o încetare a focului timp de trei zile pentru evacuarea civililor din uzina Azovstal din orașul-port Mariupol. Într-un comunicat, ministerul a precizat că va fi deschis un coridor de evacuare în zona Azovstal, în conformitate cu o decizie luată de administrația rusă „pe baza principiilor umanitare”.

În același timp, Suedia susține că a primit asigurări de securitate din partea SUA în perioada în care va fi procesată aderarea la NATO. Anunțul vine în contextul în care Suedia și Finlanda se tem că ar putea fi vulnerabile pe parcurusul procesului.

Încetare a focului la fabrica Azovstal

Armata rusă a deschis un coridor umanitar pentru evacuarea civililor, inclusiv a muncitorilor, femeilor și copiilor, de la uzina Azovstal în perioada 5-7 mai, între orele 8:00 și 18:00, ora Moscovei (05:00-15:00 GMT), se adaugă comunicatul.

Civililor care urmează să fie evacuați li se va permite să meargă pe teritoriul Rusiei, precum și în zonele aflate sub controlul Kievului, se mai arată în comunicat.

Marți, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele ucrainene ascunse la uzina de oțel Azovstal din Mariupol au folosit încetarea focului pentru a ocupa pozițiile de tragere.

„S-a anunțat încetarea focului pentru evacuarea în siguranță a civililor. Azoviștii (membrii batalionului Azov), Forțele Armate ucrainene care se află pe teritoriul uzinei Azovstal, au părăsit subsolurile și au ocupat poziții de tragere pe teritoriu și în interiorul clădirilor fabricii”, a declarat reprezentantul ministerului Vadim Astafyev reporterilor la Mariupol, potrivit The Guardian.

Duminică, Ministerul rus al Apărării a declarat că peste 80 de civili, inclusiv femei și copii, au părăsit zona Azovstal, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că 100 de persoane care au părăsit uzina se îndreptau spre regiunea Zaporojie.

Cel puțin 3.238 de civili au fost uciși și alți 3.397 au fost răniți în Ucraina de când Rusia a lansat un război împotriva țării pe 24 februarie, potrivit estimărilor ONU. Se crede că adevăratul bilanț este mult mai mare.

Peste 5,6 milioane de persoane au fugit în alte țări, cu aproximativ 7,7 milioane de persoane strămutate în interior, arată datele agenției ONU pentru refugiați.

Suedia, garanții de securitate din partea SUA pentru aderarea la NATO

Ministrul apărării suedez a spus, luna trecută, că aderarea la NATO ar putea stârni mai multe tipuri de reacții din partea Moscovei, care ar putea submina inclusiv securitatea țării.

În mod evident, nu voi intra în detalii, însă mă simt foarte sigură acum că avem asigurări din partea americanilor”, a spus șefa diplomației suedeze, Ann Linde, într-un interviu televizat, de la Washington, după o întâlnire cu secretarul american de stat, Antony Blinken.

„Desigur, nu sunt garanții de securitate, pe acelea nu le poți primi decât când ești membru deplin al NATO”, a mai spus ea. Linde nu a precizat ce fel de asigurări a primit de la Blinken, potrivit Reuters.

„Rusia trebuie să știe că orice fel de activități negative împotriva Suediei, în condițiile în care deja ne-au amenințat, nu vor rămâne fără un răspuns din partea SUA”, a spus ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina