Războiul din Ucraina a reunit două surori care nu s-au văzut de 20 de ani: „Momentul a fost fericit, dar și trist”

Războiul din Ucraina a reunit două surori care nu s-au văzut de 20 de ani: „Momentul a fost fericit, dar și trist”
Jeff Lightfoot, despre războiul Rusiei contra Ucrainei: „Rusia nu este în mod clar un membru de încredere al comunității internaționale a națiunilor”. Foto: Facebook/MinistryofDefenceUA.

Două surori din Ucraina s-au regăsit după 20 de ani, chiar în timpul războiului. Tinerele în vârstă de 24, respectiv 25 de ani au fost separate în copilărie din cauza problemelor din familie. Una dintre acestea a fost adoptată de o familie din Spania, la vârsta de 8 ani.

În 2019, Angelika și Tatiana s-au găsit pe Facebook și au vorbit zilnic, însă nu au putut să se viziteze din cauza restricțiilor de călătorie impuse de pandemia de coronavirus. Odată cu declanșarea războiului, Angelika, care era stabilită în Ucraina, s-a văzut nevoită să fugă la sora ei.

„Momentul a fost fericit, dar și trist”

La vârsta de opt ani, Tatiana a fost adoptată de o familie din orașul spaniol Girona, lângă Barcelona, ​​unde a început o nouă viață. În adolescență, a căutat-o pe sora ei pe rețelele de socializare și chiar a descărcat rețeaua de socializare rusă „VKontakte”.

În 2019, cele două tinere s-au găsit pe Facebook și au început să discute constant, în ciuda barierelor lingvistice și culturale. Acestea și-au făcut planuri să se întâlnească în Spania, însă au fost date peste cap de pandemie.

În februarie, în timp ce trupele ruse se adunau la granița cu Ucraina, Angelika i-a spus surorii ei că este îngrijorată: „I-am spus că va fi un război”. Ea și logodnicul ei și-au părăsit casa din Nova Odesa, îndreptându-se spre un sat din apropiere, unde vărul ei și-a transformat subsolul într-un adăpost improvizat: „Tatiana îmi trimitea mesaje în fiecare zi, spunând să ne facem bagajul pentru că suntem așteptați cu toții”.

În cele din urmă, Tatiana i-a cumpărat un bilet de avion surorii ei, iar cele două s-au văzut pentru prima dată

„Momentul a fost fericit, dar și trist”, a spus Tatiana. „Aici o revăd pe sora mea după mai bine de 20 de ani, dar pe de altă parte tocmai îmi părăsisem familia și prietenii într-o țară în război”, a spus Angelika.

„De când eram mici am visat să ne revedem”

Aproximativ 135.000 de refugiați ucraineni au sosit în Spania în ultimele luni. Niciuna dintre surori nu știe ce urmează: dacă Angelika se va întoarce în cele din urmă la logodnicul, slujba și familia ei din Ucraina sau va încerca să-i aducă în Spania și să înceapă o nouă viață aici.

„De când eram mici am visat să ne revedem, dar nu ne-am fi imaginat niciodată că va fi din cauza unui război”, a spus Tatiana.

Pentru Angelika, a fi înapoi cu sora ei a fost un „sentiment minunat, de necrezut”. Bucuria a fost spulberată de neliniștea de a-i lăsa pe cei dragi într-o țară în război.

„Nu pot să nu mă gândesc la asta”, a spus aceasta.

Cele două surori sunt prezentate pe The Guardian.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:25 - Lucian Heiuș, despre controlul uriaș de la „Dragonul Roșu”: Am decis ca inspectorii de la Antifraudă să sigileze depozitele pe care le găsesc cu obloanele trase. În jumătate de oră toate au fost deschise (VIDEO)
22:58 - Șeful ANAF, despre controalele și campaniile de prevenție din țară. Lucian Heiuș: Nu o să trimit niciodată controlul la un profesor, dar și el să înțeleagă că e normal să plătești un impozit pentru veniturile din meditații (VIDEO)
22:24 - Lucian Heiuș, noul președinte ANAF: Vrem să creștem conformarea voluntară și să reducem evaziunea fiscală, un flagel al economiei românești care pare că se accentuează tot mai mult (VIDEO)
21:57 - Startul finalei UEFA Champions League, amânat cu peste 30 de minute. Probleme la accesul pe Stade de France din Paris
21:52 - Drept la replică. Nordis Group spune că nu se pune problema insolvenței și că solicitarea depusă de Weststart este „nejustificată”: „Nu ne afectează lichiditatea și stabilitatea companiei”
21:34 - Ciprian Teleman, primul mesaj oficial după demisia din USR, cea mai recentă controversă din partid: „Nu am vrut să fie public dar a devenit public”
21:17 - Mesaj RO-ALERT în Capitală. Avertizare de ploi abundente și torențiale: „Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție!” (FOTO)
21:00 - Sorana Cîrstea, părăsită?! Mesaje incendiare între Ion Țiriac Jr. și Ileana Lazariuc, în văzul tuturor (FOTO)
20:35 - Un oficial pro-rus din Herson spune că decizia pentru alipirea la Rusia ar putea să vină undeva „spre anul viitor”: „Nu se va întâmpla până în toamnă. Prima noastră sarcină este să restabilim ordinea”