Reacţia lui Volodimir Zelenski la armistiţiul de Crăciun propus de Putin: „Războiul se va termina atunci când soldaţii ruşi fie vor pleca, fie îi vom alunga”

Reacţia lui Volodimir Zelenski la armistiţiul de Crăciun propus de Putin: „Războiul se va termina atunci când soldaţii ruşi fie vor pleca, fie îi vom alunga”
Sursa Foto: Captură Video/ Facebook/ Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis joi seară, adresându-se cetăţenilor ruşi, că războiul se va termina în momentul în care soldaţii ruși fie vor pleca, fie vor fi alungaţi.

Legat de propunerea de armistiţiu a Kremlinului pe perioada Crăciunului pe stil vechi, liderul de la Kiev a acuzat Rusia că vrea să folosească Crăciunul ca acoperire pentru a opri măcar pe termen scurt înaintarea militarilor ucraineni în Donbas şi pentru a aduce echipament, muniţie şi oameni mobilizaţi mai aproape de poziţiile ucrainene, notează news.ro.

Reacția lui Zelenski la propunerea Kremlinului pentru un armistițiu între 6 și 7 ianuarie

„Şi încă un lucru pe care vreau să le reamintesc cetăţenilor Rusiei astăzi. Pe 15 noiembrie a fost prezentată Formula ucraineană pentru pace. Unul dintre punctele sale prevede retragerea trupelor de ocupaţie ruse de pe teritoriul ţării noastre. Acesta este un mod garantat şi fiabil de a înceta focul, a opri pierderea de vieţi şi războiul în general.

În dimineaţa aceleiaşi zile, numărul soldaţilor ruşi ucişi a fost de 82.000. Pe 12 decembrie, Rusia a primit o ofertă de a începe implementarea Formulei de Pace prin retragerea trupelor de ocupaţie chiar în ziua de Crăciun. În acea zi, numărul soldaţilor ruşi ucişi era de aproape 95.000.

Se pare că ambele propuneri ale noastre nu au fost auzite de liderii ţării dumneavoastră… Locul unde se află, aparent, este prea adânc pentru a le auzi”, a declarat Volodimir Zelenski.

Preşedintele Ucrainei susţine că până în prezent, ruşii au pierdut pe front aproape 110.000 de soldaţi.

„Cei care au continuat teroarea împotriva ţării noastre şi i-au trimis la măcel pe toţi acei oameni ai voştri, respingând ofertele noastre de a opri agresiunea rusă, cu siguranţă nu preţuiesc viaţa şi cu siguranţă nu vor pacea.

Acum vor să folosească Crăciunul ca acoperire pentru a opri măcar pentru scurt avansul băieţilor noştri în Donbas şi pentru a aduce echipament, muniţie şi oameni mobilizaţi mai aproape de poziţiile noastre. Ce va aduce asta? Doar încă o creştere a numărului de morţi”, a declarat liderul de la Kiev.

Zelenski, lumea ştie cum Kremlinul foloseşte pauzele în război pentru a-l continua cu o vigoare reînnoită

„Dar nu de asta este nevoie pentru a pune capăt războiului mai repede. Ceea ce este necesar este ca cetăţenii Rusiei să îşi găsească curajul să se elibereze de frica lor ruşinoasă de un bărbat din Kremlin, cel puţin timp de 36 de ore, cel puţin în perioada Crăciunului. Frica voastră de el vă distruge ţara”, a afirmat Volodimir Zelenski.

„A pune capăt războiului înseamnă a pune capăt agresiunii statului vostru. Chiar şi atunci când rachetele şi dronele voastre nu lovesc oraşele noastre, teroarea în teritoriile ocupate continuă. Nu le daţi niciun răgaz ucrainenilor.

Oamenii sunt torturaţi, electrocutaţi, violaţi. Acest lucru continuă în fiecare zi, cât timp soldaţii voştri sunt pe pământul nostru. Şi războiul se va termina când soldaţii voştri fie vor pleca, fie îi vom alunga”, a mai transmis președintele ucrainean ruşilor.

Kremlinul a anunțat că Vladimir Putin a ordonat joi forţelor ruse să aplice un armistiţiu în Ucraina, la 6 şi 7 ianuarie, cu ocazia Crăciunului ortodox de rit vechi, în urma unei cereri în acest sens a Patriarhului rus Chiril.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo