Reguli pentru musulmani: Cehia și Elveția încearcă să îi învețe pe musulmani obiceiurile europene

Reguli pentru musulmani: Cehia și Elveția încearcă să îi învețe pe musulmani obiceiurile europene
Foto: ooyuz.com

Statele din Europa şi-au propus educarea musulmanilor asupra unor obiceiuri şi reguli comune în această zonă, informează B1 TV. În Cehia au fost pregătite broşuri care îi învaţă cum să se comporte în staţiunile balneare, în timp ce elveţienii pregătesc amenzi pentru părinţii şi studenţii arabi care vor refuza să strângă mâna profesoarelor.

Autorităţile din staţiunea balneară Teplice din Cehia au început să împartă mai multe broşuri cu reguli de comportament în băi şi saune, destinate îndeosebi turiştilor arabi. În oraşul cu peste 50.000 de locuitori vin anual câteva mii de turişti musulmani, iar majoritatea acestora refuză să se dezbrace în spaţiul public şi intră îmbrăcaţi în apă.

Primarul din Teplice a declarat că nu există o restricţie pentru costumul de baie pe care aceştia trebuie să îl poarte, dar trebuie să nu intre în băi şi pisicine cu hainele normale. De asemenea, regulamentul include şi un scurt ghid turistic, pentru ca cei ce vin să viziteze oraşul să nu se mai strângă într-un singur loc şi să producă alte nemulţumiri rezidenţilor. Pentru o mai bună comunicare cu aceşti turişti ce vin în mare parte din Kuwait, primăria a decis să apeleze la rezidenţii musulmani din localitate care au deschis un info-desk pentru vizitatori.

Pe de altă parte, în Elveţia, părinţii şi studenţii arabi care vor refuza să strângă mâna profesorilor, dar şi profesoarelor vor risca să primească o amendă de 5.000 de dolari. Decizia autorităţilor elveţiene vine după ce o şcoală dintr-un oraşel de lângă Basel, a dat voie băieţilor musulmani să refuze acest gest de curtoazie întrucât le era interzis de religie. Băieţii de 14 şi 15 ani de la care a pornit această iniţiativă au hotărât atunci să nu strângă mâna nici profesorilor pentru a nu discrima dascălii.

Această reglementare a şcolii s-a transformat într-o dezbatere la nivel naţional, iar ministerul Educaţiei a decis că această interdicţie religioasă contravine tradiţiilor elveţiene şi s-a decis pedepsirea celor ce nu vor respecta această regulă. În afară de amenda de 5.000 de dolari, familile copiilor musulmani care vor refuza să strângă mâna profesoarelor riscă să nu îşi poată primi cetăţenie elveţiană.