Republica Moldova: Noua majoritate parlamentară a schimbat sistemul de vot

Republica Moldova: Noua majoritate parlamentară a schimbat sistemul de vot
Foto: facebook.com/ParliamentRM

Noua majoritate parlamentară din Legislativul Republicii Moldova a votat, marți, anularea sistemului de vot mixt și revenirea la cel proporțional, informează Radio Chişinău.

Trecerea la sistemul electoral mixt, în 2017, a fost votată de parlamentarii Partidului Democrat, ai socialiştilor şi Partidul Popular European din Moldova. Măsura a aspru criticată de reprezentanții Comisiei de la Veneția, de cei ai Uniunii Europene și de Statele Unite.

Proiectul votat marți în Parlamentul Republicii Moldova, a cărui majoritate este formată din Partidului Socialist al lui Igor Dodon şi ai Blocului ACUM, prevede și încetarea propagandei electorale în ziua alegerilor și oprirea campaniei în preziua scrutinului.

Între timp, marți, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anulat decretul semnat de Pavel Filip privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate în data de 6 septembrie. Iar Comisia de la Veneția a anunţat că va discuta pe 21 iunie sesizarea privind deciziile Curții Constituționale.

De asemenea, a venit poziţia României față de criza din Republica Moldova. Transmisă printr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, poziţia ţării noastre contrastează cu cea exprimată ieri de ministrul Teodor Meleşcanu.

MAE român arată într-un comunicat de presă că „într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog”. Poziția este similară cu cea a UE și a statelor occidentale care au recunoscut dreptul coaliției PSRM – ACUM de a forma un guvern, în ciuda deciziilor Curții Constituționale.

Comunicatul vine după ce luni Ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat că nu recunoaște noul Guvern de la Chișinău și susține organizarea alegerilor anticipate. Ulterior Ministerul Afacerilor Externe din România a declarat că poziția expusă de Teodor Meleșcanu era una proprie și nu poziția MAE oficială.