Republica Moldova va cere ajutorul vecinilor dacă va fi atacată, sugerează președintele parlamentului de la Chișinău. Ce a declarat Igor Grosu

Republica Moldova va cere ajutorul vecinilor dacă va fi atacată, sugerează președintele parlamentului de la Chișinău. Ce a declarat Igor Grosu
Foto: Facebook @ Igor Grosu

Președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, a explicat că în eventualitatea unei agresiuni militare țara sa va trebui să se apere cu resursele proprii, dar va ține cont și „de sprijinul colegilor din vecinătate” și va cere ajutor, transmite Protv.md.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova: „Evident că o să cerem ajutor”

„Noi trebuie sa ne aparam tara cu sursele pe care le avem si tinand cont de sprijinul colegilor din vecinatate. Evident ca o sa cerem ajutor. De aceea si facem demersuri la capitolul integrare europeana. Ne dorim acest statut nou in raport cu UE, pentru ca avand un nou statut, deja esti parte a unei comunitati, in favoarea ta discuta o uniune”, a declarat Igor Grosu, care spune că nici România și nici Ucraina nu își doresc un conflict în regiune.

Cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o președintele Germaniei la București pe 4 mai, Klaus Iohannis declara că nu există informații concrete care să indice că Republica Moldova ar fi amenințată militar „sau ar fi fost luată drept țintă de către cineva”.

„Nu cred că în momentul actual pot exista inițiative deosebite în ceea ce privește apropierea Republicii Moldova de NATO. Sigur, există proiecte comune, dar Republica Moldova rămâne un stat neutru. Dar, atunci când vorbim de războiul din Ucraina, nu avem informații concrete că Republica Moldova ar fi amenințată în mod concret din punct de vedere militar sau ar fi fost luată drept țintă de către cineva. Sigur, au existat provocări în Transnistria, fără ca acest lucru să fi avut urmări concrete. Evident, cu toții am fost îngrijorați, ne-a pus pe gânduri această situație”, declara Președintele României pe 4 mai, răspunzând la o întrebare venită din partea presei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:05 - Moscova susține că a distrus un „important transport” de arme și echipamente occidentale către Ucraina
14:50 - Sorin Cîmpeanu a anunțat că studenții vor putea face și cursuri online din toamnă: „Este un important pas înainte”
14:22 - Olga Smirnova, una dintre vedetele Teatrului Bolșoi, face declarații după emigrarea în Olanda: „Cred că am fost sinceră cu mine însămi. Mi-a părut teribil de rău pentru toate astea”
13:59 - Peste 13.000 de locuitori din Beijing au fost scoși din case la miezul nopții și băgați în carantină: „Este exact la fel ca în Shanghai” (FOTO)
13:37 - Imagini cu soldați ruși care își abandonează tancurile și o iau la fugă pe câmp, speriați de explozii
13:05 - Zelenski: „Sfârșitul conflictului va fi unul diplomatic” / „Sunt lucruri pe care nu le putem realiza doar la masa negocierilor”
12:49 - Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Moldova trebuie echipată „conform standardului NATO” / „Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare”
12:24 - Președintele ANAF, despre profesorii care dau meditații: „Nu cred că o să pornim în curând controale” / „Este un fenomen care se practică de mulţi ani”
12:00 - Olaf Scholz, criticat de fostul secretar general al NATO pentru abordarea față de războiul din Ucraina: „Germania este reticentă în a livra arme grele și a impune sancțiuni”
11:44 - Marcel Ciolacu: „Creșterea economică din primul trimestru nu se regăsește în buzunarele românilor” / „Guvernul trebuie să vină cu anumite măsuri”