Rivalul lui Aleksandr Lukașenko, amenințat cu închisoarea. Riscă o condamnare de 15 ani

Rivalul lui Aleksandr Lukașenko, amenințat cu închisoarea. Riscă o condamnare de 15 ani
foto: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Klimentyev

După arestarea jurnalistului Roman Protasevici, un alt opozant al lui Aleksandr Lukașenko ar putea ajunge la închisoare. Viktor Babariko ar putea sta în spatele gratiilor nu mai puțin de 15 ani, potrivit agenției TASS.

Viktor Babariko, fost bancher, este judecat cu privire la fapte de corupție. Adversarul lui Lukașenko a fost încarcerat după ce și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale contestate din vara trecută.

Avocații lui Babariko resping categoric acuzațiile. Potrivit apărătorilor, pozițiile magistraților sunt orchestrate de către păpușarul Aleksandr Lukașenko. Toate demersurile ar fi fost făcute pentru a-l împiedica pe Babariko să candideze la alegerile din august 2020.

Aleksandr Lukașenko, fost membru KGB

„Ultimul dictator al Europei” a obținut al șaselea mandat de președinte al Belarusului, în urma unui scrutin care a dat naștere la noi suspiciuni din partea opoziției. Etichetate drept frauduloase alegerile, manifestanții au ieșit în stradă, pentru a-și striga nemulțumirile. Mișcările civice nu au avut mare succes, pentru că au fost reprimate de forțele de ordine, inclusiv prin acțiuni violente.

Aleksandr Lukașenko, fost membru KGB în anii ’70, a fost ales președinte al Belarusului pentru prima oară în anul 1994. Fiecare tur de scrutin l-a câștigat ‘en fanfare’, consolidându-și astfel imaginea liderului ‘de fier’.

Averea lui Aleksandr Lukașenko a stârnit multe controverse în spațiul public, în ultimele decenii. Potrivit unor note diplomatice obținute de WikiLeaks, publicate de The Guardian în urmă cu 10 ani, Aleksandr Lukasenko ar avea o avere estimată la 9 miliarde de dolari.