România declară personae non gratae 10 reprezentanți ai Ambasadei Rusiei la București. MAE: Moscova, răspunzătoare pentru crimele comise la Bucea și în alte localități din Ucraina

România declară personae non gratae 10 reprezentanți ai Ambasadei Rusiei la București. MAE: Moscova, răspunzătoare pentru crimele comise la Bucea și în alte localități din Ucraina
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Autoritățile române au decis să declare personae non gratae pe teritoriul României un număr de 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile lor contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe printr-un comunicat transmis marți.

MAE: 10 reprezentanți ai Ambasadei Rusiei la București, declarați personae non gratae în România

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”, se arată în informarea MAE.

Potrivit MAE, aceste elemente au fost comunicate părții ruse marți, când – din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu – ambasadorul rus Valery Kuzmin a fost convocat la sediul MAE.

„Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice”, se arată în informarea MAE. Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”, se mai arată în același comunicat.

Mai multe state europene au decis să expulzeze diplomați ruși

Mai multe state europene au luat decizii similare în ultimele zile. Italia a expulzat 30 de diplomați ruși din motive de „securitate națională”, iar Germania a trimis și ea acasă 40. La rândul lor, autoritățile din Danemarca au anunțat marți că au expulzat 15 presupuși ofițeri de informații ruși care ar fi lucrat sub acoperire diplomatică.

Lituania a dispus expulzarea ambasadorului rus la Vilnius și închiderea consulatului rusesc de la Klaipeda. Letonia și Estonia au anunțat și ele închiderea a câte două consulate fiecare și expulzarea personalului în cauză.

Urmăriți B1TV.ro și pe