Un europarlamentar german cere sancţionarea României prin activarea articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene

Un europarlamentar german cere sancţionarea României prin activarea articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene

Cu doar o zi înainte ca rezoluţia privind situaţia statului de drept din România în Parlamentul European, un europarlamentar germen merge mai departe şi cere măsura extremă pentru România, articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene, cunoscut şi ca „opţiunea nucleară”.

„Cer social-democraţilor să ia serios în considerare posibilitatea ca noi, Parlamentul European, să declanşăm împotriva României procedura prevazută de Articolul 7”, a spus Elmar Brok, pentru Welt am Sonntag, citează Digi24.

Procedura activării 7 din Tratatul Uniunii Europene a fost deja aplicat în cazul Poloniei şi Ungariei. Dacă sancţionarea este aprobată în unanimitate de toate statele membre atunci ţara respectivă îşi pierde numeroase drepturi, prin care mai important amintim dreptul de vot în Consiliul Uniunii Europene.

Un avertisment pentru România a venit şi din partea secretarului general al Consiliului Europei. Thorbjorn Jagland a cerut autorităţilor de la Bucureşti să aplice toate recomandările privind statul de drept şi continuarea luptei anticorupţie.

„Ar fi un pas important înainte dacă România ar pune în aplicare recomandările noastre în domeniul apărării statului de drept şi al anticorupţiei”, a afirmat oficialul european.

Tot marți, când în plenul Parlamentului European are loc votul asupra Rezoluției privind statul de drept în România, Comisia Europeană va face public raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Ultima oră
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL
17:01 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Alimentația de sezon, ce putem să consumăm ca să ne simțim mai bine și să ne hidratăm (VIDEO)
16:33 - Klaus Iohannis, la „Săptămâna Haferland”: Ca stat profund atașat idealurilor de diversitate și unitate europeană, România este locul în care diversitatea etnică, religioasă și culturală este respectată (VIDEO)
16:00 - Traficul din București, blocat de un șofer de 90 de ani. Bătrânelul a uitat să se întoarcă acasă
14:35 - Maia Sandu a urcat pe Vârful Moldoveanu. Imaginea cu președintele Republicii Moldova în România, devenită virală (FOTO)
13:59 - Alegeri în PNL. Ludovic Orban: „Indiferent de câți vor fi în jurul meu, voi da bătălia până la capăt”