Rusia a închis podul peste strâmtoarea Kerci: nomenklatura din Crimeea fuge

Rusia a închis podul peste strâmtoarea Kerci: nomenklatura din Crimeea fuge
Ucrainenii vor să-i facă o ”surpriză” lui Putin și să distrugă podul care leagă Crimeea de Rusia. Foto: Hepta - DPA Images

Regimul de la Kremlin a decis închiderea temporar[ a podului peste strâmtoarea Kerci.

Acesta este esenţial pentru exodul celor care pleacă din Crimeea, mai ales în ultimele zile după ce regiunea a fost bombardatpă de forţele ucrainene.

În perioada URSS, autorităţile sovietice au umplut peninsula cu ofițeri KGB pensionați iar după ocupaţia din 2014 au fost transferate acolo capacităţi militare şi administrative ce riscă să rămână izolate în cazul unui atac asupra podului amintit.

Două poziţii, una oficială şi cealaltă neoficială stau la baza deciziei autorităţilor de a închide podul

Oficial, autorităţile menţionează riscul atacurilor cu rachete HIMARS; neoficial, presa ucraineană susţine că ar fi evacuată nomenklatura politică și militară din peninsulă.

Graba ruşilor de a pleca din Crimeea este alimentată de teama de bombardare a podului care face legătura între Rusia şi peninsulă

„Acest pod este o structură ilegală şi Ucraina nu şi-a dat acordul pentru construcţia sa. El aduce un prejudiciu ecologiei peninsulei şi deci trebuie distrus. Puţin contează cum: voluntar sau nu”, a postat pe Telegram consilierul preşedintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak în timp ce senatorul pro-rus din Consiliului Federației din Crimeea, Serghei Tsekov, a avertizat în timpul săptămânii că sunt şanse ca Ucraina să atace podul Kerci dar acesta ar fi  bine apărat, conform unei analize defapt.ro

Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a postat, ieri, pe contul său de Twitter un articol al agenţiei rusești TASS:

„38.297 de mașini au traversat podul din Crimeea în 15 august, anunță mass-media de stat rusă TASS, citând departamentul local de gestionare a drumurilor.

Acesta este un număr record de mașini care au traversat podul într-o singură zi.

Mă întreb dacă recordul va fi bătut astăzi”, a opinat oficialul ucrainean.

Posibilitatea ca acest pod să fie ţinta ucrainienilor este confirmată şi de strategii americani.

Generalul Philip Breedlove, fost comandant suprem al aliaților pentru Europa în perioada 2013 -2016, spune că un atac asupra podului ar fi răspunsul la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. „Podul Kerch este o țintă legitimă”, a spus acesta.

Între timp, la Melitopol familiile de ruşi au început să fie evacuate din oraș, după ce acesta a fost bombardat de Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe