Rusia a întrerupt livrările de gaze către Finlanda, însă compania publică finlandeză anunță că își va continua activitatea „în mod normal”

Rusia a întrerupt livrările de gaze către Finlanda, însă compania publică finlandeză anunță că își va continua activitatea „în mod normal”
Sursa: Hepta - Face to Face / Bilderbox

Compania publică finlandeză a anunțat că a fost informată de furnizorul Gazprom despre întreruperea livrărilor, după ce Helsinki a refuzat să le plătească în ruble. Alături de vecina sa, Suedia, cele două țări au decis să adere la NATO din cauza ofensivei ruse împotriva Ucrainei.

În aprilie, Gazprom a cerut ca toate plățile viitoare pentru livrările sale de gaz să fie făcute în ruble și nu în euro, dar Gasum a respins cererea. Gazul, a adăugat compania în declarația de sâmbătă, va fi acum furnizat din alte surse prin conducta Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia, potrivit lefigaro.fr.

Rusia a întrerupt exportul de gaze în Finlanda

„Livrările de gaze naturale către Finlanda în baza contractului de furnizare al lui Gasum au fost întrerupte”, a declarat sâmbătă compania de energie de stat finlandeză Gasum.

Gazprom nu a primit plata în ruble până la data limită de 20 mai, „și-a oprit complet livrările de gaz”, a spus grupul rus într-un comunicat de presă.

Deși gazul reprezintă doar 8% din energia consumată în Finlanda, cea folosită de țara nordică provine în principal din Rusia. Gasum a asigurat însă că va putea obține gaz de la alți furnizori și că își va continua activitatea „în mod normal”.

Finlanda a dezvăluit deja vineri planuri de a se lipsi de gazul rusesc iarna viitoare, anunțând în special închirierea pe zece ani, împreună cu vecina Estonia, a unui terminal plutitor de regazificare a gazelor naturale lichefiate (GNL).

Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare la NATO

Finlanda şi Suedia au depus miercuri cererile de aderare la NATO.  „Acesta este un moment istoric, într-un moment istoric pentru securitatea noastră”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a primit cererile de aderare prezentate de ambasadorii celor două ţări. „Sperăm să finalizăm rapid” procesul de aderare, a adăugat Stoltenberg, potrivit AFP.

Guvernul Suediei a luat decizia formală de a aplica pentru aderarea la NATO, a anunțat premierul suedez Magdalena Andersson, luni, la o zi de momentul în care președintele finlandez Sauli Niinisto confirma că și Helsinkiul va face același lucru.

Urmăriți B1TV.ro și pe