Rusia oprește furnizarea de gaze naturale către Finlanda: „Livrările de gaze naturale în baza contractului nostru de furnizare vor fi acum oprite”

Rusia oprește furnizarea de gaze naturale către Finlanda: „Livrările de gaze naturale în baza contractului nostru de furnizare vor fi acum oprite”
sursă foto: Hepta - Face to Face / Bilderbox

Principala companie de gaz finlandeză, Gasum a transmis că livrările de gaze rusești către Finlanda se vor opri la ora 7.00, ora Moscovei, pe 21 mai, potrivit CNN.

Anunțul vine în contextul în care Finlanda și Suedia și-au anunțat intenția de a intra în NATO.

Rusia oprește livrarea de gaz către Finlanda

„Este profund regretabil că livrările de gaze naturale în baza contractului nostru de furnizare vor fi acum oprite”, a spus directorul general al Gasum, Mika Wiljanen, menționând că compania „s-a pregătit cu atenție pentru această situație”.

De asemenea, operatorul va furniza clienților săi gaze naturale din alte surse, prin conducta Balticconnector din Estonia, în vreme ce CEO al companiei de stat Gasum a menționat că această situație a fost anticipată și că nu vor exista întreruperi în rețeaua națională în următoarele luni.

Cu toate acestea, sezonul de iarnă se anunță a fi unul „plin de provocări” pentru finlandezi, a mărturisit Vicepreședintele companiei de gaz finlandeze, Olga Väisänen.

După cum se știe, Finlanda nu a acceptat cererea părții ruse de a trece la un nou sistem de plată a gazelor naturale și intenționează să depună un proces în arbitraj.

Săptămâna trecută, Rusia a oprit furnizarea de energie electrică pentru Finlanda, pe motiv că „ar exista restanțe la plată”.

Totodată, Finlanda și-a depus oficial, alături de Suedia, candidatura pentru aderarea la NATO, în urmă cu două zile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)