Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”

Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Rusia a acuzat marți SUA că a comis o „escaladare inutilă și nerezonabilă” când a anunțat o inspecție pe teritoriul rus în baza Noului START, tratatul pentru reducerea armamentului strategic, știind că nu va lăsa partea rusă să efectueze inspecții simetrice, transmite Reuters.

Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă”

Rusia spunea luni că, pentru moment, nu va permite să îi fie inspectate armele în baza tratatului, având în vedere restricțiile de călătorie pe care le-au introdus SUA și aliații săi.

Într-un comunicat lansat de Ministerul rus al afacerilor externe, ministrul adjunct Serghei Ryabkov a declarat că anunțul SUA – transmis Moscovei în timp ce se desfășura o conferință pentru revizuirea Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT) – este ceea ce a determinat Rusia să renunțe la cooperare.

„În circumstanțele actuale, o astfel de mișcare a arătat ca o provocare fățișă”, susține oficialul rus.

Rusia, susține el, credea că partea americană dorește să lucreze la o modalitate pentru a menține eforturile de verificare reciprocă în ciuda dificultăților create de sancțiunile SUA și de restricțiile de călătorie introduse împotriva Moscovei din cauza campaniei militare din Ucraina.

„Din păcate, la Washington, se pare că au crezut altceva și au trecut la o escaladare nerezonabilă și inutilă”, a continuat Serghei Ryabkov, care susține că partea americană a încercat să pună partea rusă în fața faptului împlinit și „să efectueze o inspecție fără notificare prealabilă”.

Noul Tratat START, care a intrat în vigoare în 2011, limitează printre altele numărul de focoase nucleare strategice pe care SUA și Rusia le pot desfășura. Pactul prevede inspecții pentru a confirma că ambele părți se conformează cu înțelegerea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)