Rusia amenință că va desfășura arme nucleare în regiunea baltică dacă Finlanda și Suedia aderă la NATO

Rusia amenință că va desfășura arme nucleare în regiunea baltică dacă Finlanda și Suedia aderă la NATO
Foto: Hepta.ro / DPA Images

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin a amenințat NATO, joi, că Federația Rusă va trebui să își sporească apărarea în regiunea baltică, inclusiv prin desfășurarea de arme nucleare, dacă Suedia și Finlanda aderă la Alianța Nord-Atlantică, relatează Reuters.

Dmitri Medvedev amenință că Rusia va desfășura arme nucleare în regiunea baltică dacă Finlanda și Suedia aderă la NATO

Suedia și Finlanda, care are 1.300 de kilometri de frontieră comună cu Federația Rusă, iau în calcul să adere la NATO și, conform unor funcționari citați de The Times, ar fi gata să facă pasul chiar în această vară. În orice caz, Helsinkiul va lua o decizie în următoarele săptămâni, conform anunțului făcut miercuri de premierul finlandez Sanna Marin.

Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului rus de Securitate, susține că o eventuală aderare a Suediei și Finlandei la NATO ar pune Federația Rusă în situația de a-și consolida forțele terestre, navale și aeriene de la Marea Baltică.

Medvedev a invocat în mod explicit și amenințarea nucleară, spunând că într-un astfel de scenariu nu s-ar mai putea vorbi despre o regiune baltică non-nucleară. Enclava Kaliningrad aparține Rusiei și este prinsă între Polonia și Lituania.

„Nu se mai poate discuta despre vreun statut non-nuclear pentru regiunea baltică – echilibrul trebuie restabilit”, a declarat oficialul rus, care a ocupat și funcția de președinte al țării între 2008 și 2012.

„Până astăzi, Rusia nu a luat astfel de măsuri și nu urma să o facă. Dacă ne este forțată mâna, ei bine… luați aminte că nu noi am fost cei care am propus asta”, a adăugat Medvedev.

O eventuală aderare a Finlandei și a Suediei la NATO, alianța fondată în 1949 pentru a asigura Occidentului o securitate colectivă împotriva Uniunii Sovietice – ar fi una dintre principalele consecințe strategice ale războiului din Ucraina.

Finlanda a obținut independența față de Rusia în 1917 și a purtat două bătălii împotriva sa în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, când avea să piardă o parte din teritoriu în favoarea Moscovei.

Finlanda a anunțat joi că în vestul țării va avea loc un exercițiu militar cu participarea forțelor din Marea Britanie, Statele Unite, Letonia și Estonia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
14:06 - Românilor le lipsește educația financiară. Nu știu ce să facă cu banii pe care îi pun deoparte: „Muncești atât de mult pentru a-i face și atât de puțin pentru a le crește valoarea”
14:04 - O femeie a fost dată în judecată de un prieten pentru că nu a vrut să aibă o relație amoroasă cu el. Bărbatul îi cere trei milioane de dolari
14:01 - Adela Popescu, despre o posibilă revenire la „Vorbește lumea”: „Formula de acum este minunată, ei se înțeleg excelent”
14:00 - Donald Trump: Chiar și acum, dacă aș fi președinte al SUA, aș putea negocia o pace între Rusia și Ucraina în 24 de ore. Slăbiciunea și incompetența lui Joe Biden ne-au adus în pragul unui război nuclear
13:56 - 5 sfaturi pentru un stil de viață sănătos / Cum să te bucuri de aspectele vieții tale
13:53 - Ana Maria Mărgean a ajuns în finala ”America’s Got Talent All-Stars”: „România ar trebui să fie mândră de ea”
13:33 - Anca Serea a împlinit 42 de ani: „În această cifră s-au adunat bucurii și tristeți, reușite și eșecuri…”
13:31 - Dronele israeliene pot transporta până la o tonă de muniție și folosesc bombe gravitaționale care nu produc zgomot sau fum în cădere
13:13 - Selly a făcut o investiție serioasă pentru filmul „Romina VTM”. Incredibil ce profit a obținut până acum: „Am avut ceva emoții”
13:07 - Un fost ofițer rus susține că a fost martor la tortură în Ucraina. Clipele înfiorătoare pe care le-ar fi trăit un prizonier ucrainean de război