Rusia ar putea importa ilegal arme din Siria sub pretextul mărfurilor comerciale

Rusia ar putea importa ilegal arme din Siria sub pretextul mărfurilor comerciale
Foto: Hepta/Zuma Press / Alex Chan Tsz Yuk.

În căutarea armelor pentru a duce un război sângeros împotriva Ucrainei, Rusia le poate importa pe nave comerciale din Siria, întrucât navele nu se califică drept militare, Turcia le trece prin Bosfor, susțin jurnaliștii publicației Bloomberg.

Rusia caută resurse suplimentare

La sfârșitul lunii iulie, o navă comercială sancționată de SUA a trecut prin Bosfor în drumul său din Siria către Rusia. Oficialii europeni care au urmărit nava Sparta II spun că aceasta transporta vehicule militare.

Un oficial american a declarat că guvernul american crede că Rusia a folosit nave comerciale pentru a transporta provizii militare peste Marea Neagră, reluând rapoartele serviciilor de informații europene.

Sparta II a adus probabil vehicule militare din portul sirian Tartus, care este folosit de Rusia, potrivit informațiilor și imaginilor satelitare din 17-25 iulie.

Nava a fost văzută în Siria cu vehicule în cală, văzută în timp ce traversa Bosforul și ulterior identificată în Novorossiysk cu cel puțin 11 vehicule pe care probabil le descărca.

Rusia achiziționează arme din alte țări

Datele de urmărire maritimă arată că nava, deținută de Oboronlogistics LLC, care a fost sancționată de SUA în mai și controlată de Ministerul rus al Apărării, a efectuat călătoria la acele date, aparent fără interferențe din partea Turciei, membru NATO. Un oficial turc care cunoaște această problemă a declarat pentru Bloomberg că o navă comercială va fi inspectată doar dacă există un indiciu sau suspiciunea unei încălcări.

Turcia a impus în 26 februarie o interdicție privind trecerea navelor de război rusești în Marea Neagră. Kremlinul căuta resurse suplimentare pentru războiul împotriva Ucrainei în alte țări, de exemplu, Iran, de la care agresorul încearcă să achiziționeze drone.

Urmăriți B1TV.ro și pe