Rusia ar putea încerca să ocupe orașul industrial Harkiv. Zelenski: „Nu va fi doar o ocupație, va fi începutul unui război la scară largă”

Rusia ar putea încerca să ocupe orașul industrial Harkiv. Zelenski: „Nu va fi doar o ocupație, va fi începutul unui război la scară largă”
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Ucraina se așteaptă ca o invazie rusească să înceapă în orice moment, după ce Moscova a mobilizat aproape toate forțele necesare la graniță. În acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că  Rusia ar putea încerca să ocupe orașul industrial Harkiv dacă va întreprinde acțiuni militare în Ucraina.

Cum ar putea să înceapă războiul din Ucraina

Potrivit acestuia, ar fi un prim pas către un război amplu, desfășurat la scară largă. Harkiv, în estul Ucrainei, este al doilea oraș ca mărime al fostei republici sovietice și se află la 42 km de graniță.

„Voi spune în mod realist, dacă Rusia decide să-și intensifice escaladarea, desigur că va face acest lucru pe acele teritorii în care din punct de vedere istoric există oameni care au avut legături de familie cu Rusia”, a spus Zelenski, transmite HotNews.ro.

„Harkivul, care se află sub controlul guvernului ucrainean, ar putea fi ocupat. Rusia are nevoie de un pretext: vor spune că protejează populația vorbitoare de limbă rusă”.

El a spus că crede că acest scenariu este „fezabil” după anexarea Crimeei de Ucraina de către Rusia în 2014. „Nu va fi doar o ocupație; va fi începutul unui război la scară largă”, a spus el.

Federația Rusă a desfășurat sisteme de rachete balistice Iskander la frontierele Ucrainei

Federația Rusă a concentrat peste 127.000 de trupe la frontierele Ucrainei, unde a desfășurat inclusiv sisteme de rachete operațional-tactice Iskander-M, rachete balistice de înaltă precizie ce pot fi dotate chiar și cu încărcătură nucleară. Mișcarea a fost confirmată și de imaginile distribuite pe rețelele sociale, care arată trenuri încărcate cu componente specifice cum se îndreaptă spre marginea vestică a Rusiei.

Armata ucraineană susține că Federația Rusă ar putea folosi armament cu rază medie de acțiune „pentru a distruge obiective vitale” din Ucraina. Rapoartele comunității ucrainene de informații arată că, la jumătatea lunii ianuarie, existau 36 de lansatoare de Iskander în apropiere de frontierele ucrainene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina