Rusia ar putea invada Ucraina „în orice moment”, avertizează SUA / Antony Blinken pleacă într-un nou tur de forță pentru dezamorsarea situației

Rusia ar putea invada Ucraina „în orice moment”, avertizează SUA / Antony Blinken pleacă într-un nou tur de forță pentru dezamorsarea situației
Imagine surprinsă în septembrie 2021, la exercițiul comun pe care l-au efectuat forțele ruse și cele belaruse în regiunea Brest, Zapad-2021. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Federația Rusă mută trupe către vest în Belarus pentru ceea ce partea rusă susține că vor fi exerciții militare care implică reacții la amenințări externe, însă oficialii americani au avertizat că Ucraina ar putea fi invadată „în orice moment”.

Adjunctul ministrului rus de externe, Alexander Fomin, susține că exercițiile militare comune cu Belarusul implică reacții la amenințări externe, transmite Associated Press. În schimb, oficialii SUA spun că situația este una „extrem de periculoasă” în condițiile în care tot mai multe trupe ruse se apropie de Ucraina.

SUA avertizează: Rusia ar putea invada Ucraina „în orice moment”

„Președintele Putin a creat această criză prin comasarea a 100.000 de trupe de-a lungul frontierelor Ucrainei. Asta include mutarea de forțe ruse în Belarus recent pentru exerciții comune și efectuarea unor exerciții suplimentare la frontiera estică a Ucrainei”, a explicat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, potrivit Euronews.

„Deci să fim clari, opinia noastră este că aceasta este o situație extrem de periculoasă, acum suntem într-un punct în care Rusia ar putea în orice moment să lanseze un atac asupra Ucrainei”, spune Jen Psaki.

Antony Blinken, noi discuții pentru dezamorsarea situației

Secretarul de stat al SUA va călători în Ucraina în această săptămână și se va întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Geneva. Miercuri, la Kiev, Antony Blinken se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, pentru „a reconfirma angajamentul Statelor Unite față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a precizat Departamentul de Stat de la Washington.

Vineri, la Geneva, Antony Blinken va avea o întrevedere cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, unde „va continua discuțiile diplomatice și va îndemna Rusia să întrerprindă pași imediați pentru dezescaladare”.

Deplasarea lui Antony Blinken vine după negocierile care s-au desfășurat în Europa între Statele Unite și Federația Rusă, negocieri care au dezamorsat prea puțin tensiunile din regiune. La capătul discuțiilor, mai mulți oficiali americani au avertizat că Moscova se pregătește să însceneze Ucrainei o diversiune ca pretext pentru invazie – o acuzație negată de partea rusă.

Antony Blinken va călători și la Berlin, joi, pentru o discuție cu omoloaga sa germană, Annalena Baerbock. Totodată, el va avea discuții cu oficiali din Marea Britanie și Franța.

Urmăriți B1TV.ro și pe