Rusia pregătește o diversiune care să justifice invadarea Ucrainei, sugerează informațiile SUA. Operațiunea e similară cu cea din 2014, spune Jake Sullivan

Rusia pregătește o diversiune care să justifice invadarea Ucrainei, sugerează informațiile SUA. Operațiunea e similară cu cea din 2014, spune Jake Sullivan
Vladimir Putin, alături de ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ramil Sitdikov

SUA deține informații care indică faptul că Federația Rusă și-a pre-poziționat un grup de agenți care să pună în operă o operațiune de diversiune în estul Ucrainei, într-o încercare de a crea un pretext pentru invazie, a spus un oficial american, vineri, pentru CNN.

Oficial SUA: Rusia pregătește o diversiune care să justifice invadarea Ucrainei

Potrivit oficialului, SUA are dovezi care atestă că agenții sunt antrenați în tehnici de război urban și în folosirea materialelor explozive pentru a derula acte de sabotaj chiar împotriva forțelor proxy ale Federației Ruse.

De altfel, acuzația vine pe fondul comunicatului transmis de Ministerul ucrainean al apărării, care susține că forțele speciale ale Rusiei vor să însceneze Ucrainei provocări la adresa trupelor ruse. Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a oferit indicii despre aceste informații în cadrul unui briefing cu reporterii.

Federația Rusă își pregătește terenul pentru a avea la dispoziție opțiunea fabricării unui pretext pentru invazie, a explicat, joi, Jake Sullivan, invocând rapoarte din comunitatea americană de informații.

Jake Sullivan: Operațiunea e similară cu cea din anul 2014

Consilierul prezidențial american spune că Rusia a folosit aceeași tactică și în 2014, anul în care a început războiul dintre trupele ucrainene și forțele pro-ruse în estul Ucrainei, iar Moscova a anexat Peninsula Crimeea.

Ministerul ucrainean al apărării a declarat vineri că „unitățile militare ale țării agresoare și sateliții săi primesc ordine să se pregătească pentru astfel de provocări”.

Informațiile părții americane vin după o săptămână de negocieri diplomatice între Occident și Rusia, totul începând de la decizia Moscovei de a comasa zeci de mii de trupe la frontierele Ucrainei.

Cu toate acestea, tratativele nu au condus la niciun rezultat, în condițiile în care Federația Rusă a refuzat să se angajeze într-o dezescaladare, iar SUA și NATO au considerat solicitările Moscovei ca fiind inacceptabile, cum de altfel declara inclusiv șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, înainte de participarea la reuniunea informală de la Brest.

În tot acest context, mai multe site-uri guvernamentale ucrainene au fost lovite vineri de un atac cibernetic masiv, o situație despre care oficialii europeni spun că va înteți tensiunile și mai mult.

Administrația Biden este de părere că Federația Rusă s-ar putea pregăti să invadeze Ucraina, operațiune care „ar putea conduce la încălcări pe scară largă ale drepturilor omului și crime de război, dacă diplomația eșuează în a-și atinge obiectivele”.

Urmăriți B1TV.ro și pe