Rusia a început să își evacueze ambasada de la Kiev, un posibil indiciu despre următoarea mișcare a lui Vladimir Putin

Rusia a început să își evacueze ambasada de la Kiev, un posibil indiciu despre următoarea mișcare a lui Vladimir Putin
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Natalia Seliverstova

În săptămâna care a precedat reuniunile diplomatice intense cu privire la acumularea de trupe ruse la frontierele Ucrainei, oficialii americani și cei ucraineni au privit de la distanță cum Federația Rusă a început să își golească ambasada de la Kiev, relatează New York Times.

Pe 5 ianuarie, 18 persoane – în principal copii sau soții de diplomați ruși – s-au urcat în autobuze pentru un drum de 15 ore, susține un oficial ucrainean din zona de securitate.

Alte circa 30 de persoane le-au urmat exemplul în zilele următoare și au plecat de la Kiev către consulatul de la Lvov, din vestul Ucrainei. Diplomaților de la alte două consulate ruse li s-a transmis să se pregătească să părăsească Ucraina, susține același oficial din zona de securitate, care a preferat să rămână în anonimat.

Decizia Rusiei de a evacua din personalul ambasadei de la Kiev, parte din puzzle-ul tot mai complicat din regiune

Interpretarea operațiunii de evacuare a devenit parte din misterul intuirii următoarei mișcări pe care o va pune în scenă președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Golirea ambasadei ruse ar putea fi parte din propagandă, ar putea fi pregătirea pentru un conflict sau ar putea fi o simplă simulare, spun oficialii americani și cei ucraineni. Totuși, ar putea fi vorba despre toate trei.

Ministerul rus de externe a susținut marți că ambasada sa de la Kiev funcționează în regim normal, în ciuda faptului că diplomații și familiile lor, mai susține partea rusă, se confruntă cu diverse amenințări.

„Chiar și așa, în ciuda provocărilor și comportamentului agresiv din partea radicalilor locali, repet că misiunile noastre operează ca de obicei”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zakharova.

În ultimele zile, evacuările lente – despre care cel mai probabil rușii știau că vor fi observate de americani și ucraineni – au devenit parte din puzzle-ul a ceea ce urmează să se întâmple. Ele vin să suplimenteze tensiunea provocată de atacurile cibernetice care au vizat ministerele Ucrainei, precum și informațiile din partea Microsoft și a guvernului SUA potrivit cărora ar fi fost plantat și mai mult malware distructiv, însă acesta nu a fost activat.

Convoaie enorme de trenuri încărcate cu tancuri, rachete și trupe continuă să se deplaseze spre vestul Rusiei, îndreptându-se aparent către frontiera ucraineană. Aleksandr Lukașenko, liderul autoritar al Belarusului, a confirmat luni că forțele și tehnica militară rusă au început să sosească în țară pentru ceea ce susține el că ar urma să fie un exercițiu militar comun care se va desfășura în două zone – la granița vestică a Belarusului, în apropiere de Polonia și Lituania, două state NATO, respectiv de-a lungul frontierei ucrainene, ceea ce s-ar putea dovedi o altă cale către invazie.

Exercițiul a primit un nume foarte „americănesc”: Allied Resolve. La Kiev, oficialii ucraineni se așteaptă ca trupele ruse desfășurate în Belarus pentru exerciții să rămână acolo pe termen nedeterminat, lăsând Ucraina vulnerabilă în fața unui atac dinspre nord, est și sud.

Urmăriți B1TV.ro și pe