La un PAS de RĂZBOI! Rusia, AVERTISMENT FĂRĂ PRECEDENT la adresa Ucrainei: Vom curma cu FERMITATE orice fel de încălcare a securității noastre!

La un PAS de RĂZBOI! Rusia, AVERTISMENT FĂRĂ PRECEDENT la adresa Ucrainei: Vom curma cu FERMITATE orice fel de încălcare a securității noastre!

Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina legate de incidentul din Marea Azov iau amploare.
Kremlinul a transmis luni un avertisment extrem de dur la adresa Kievului, după ce a sechestrat, recurgând la forţă, trei nave ucrainene în apropiere de peninsula Crimeea, anexată în martie 2014 de Moscova.

Rusia ”va curma cu fermitate orice fel de încercare de încălcare a suveranităţii şi securităţii sale”, avertizează Ministerul de Externe al Rusiei într-un comunicat, potrivit Agerpres.
”Politica Kievului, în coordonare cu Statele Unite şi UE (…) încearcă să provoace un conflict cu Rusia”, susţine diplomaţia rusă, avertizând asupra ”consecinţelor grave” ale unei astfel de linii.

”Am dori să avertizăm partea ucraineană că politica urmată de Kiev, în coordonare cu SUA şi UE, de a provoca un conflict cu Rusia în apele mărilor Neagră şi Azov poate duce la consecinţe grave”, a subliniat Ministerul de Externe de la Moscova.

În acelaşi comunicat, diplomaţia rusă susţine că Moscova a avertizat în repetate rânduri Kievul şi pe ”patronii săi occidentali” despre pericolul generării unei isterii artificiale în jurul Mării Azov şi strâmtorii Kerci.

Referitor la incidentul de duminică, diplomaţia rusă afirmă că a fost vorba de o ”provocare” de partea ucraineană, cu scopul de a crea un nou focar de tensiune în această regiune şi a unor pretexte pentru înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei.
”Toate acestea au avut, se pare, şi scopul de a distrage atenţia de la problemele politice interne din Ucraina”, se mai spune în comunicatul MAE rus.

”O confirmare în acest sens este intenţia Kievului de a institui starea excepţională în Ucraina, ceea ce în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale din primăvara anului 2019 pare o decizie odioasă”, mai susţine MAE rus.

Anterior în cursul zilei de luni, Parlamentul de la Kiev a aprobat, în unanimitate, decretul de instaurare a stării de război în UCraina pentru o perioadă de 60 de zile, semnat de preşedintele Petro Poroșenko (Detalii AICI).

Tensiunile dintre Ucraina şi Rusia au escaladat duminică după ce trei nave – două vedete blindate şi un remorcher ale Forţelor maritime ucrainene – au fost oprite cu forţa şi sechestrate de gărzile de coastă ruse, care susţin că acestea intraseră în apele teritoriale ruse, în apropiere de strâmtoarea Kerci.

O navă a gărzii de coastă a Rusiei a deschis focul asupra vaselor ucrainene, rănind câţiva marinari ucraineni. Înainte de aceasta, partea rusă blocase trecerea prin strâmtoarea Kerci prin amplasarea acolo a unui tanc petrolier, iar nava de patrulare rusă Don a lovit remorcherul ucrainean, avariind unul dintre motoare.

Moscova susţine că marina ucraineană nu a informat în avans despre intenţia de traversare a strâmtorii, dar Kievul afirmă că partea rusă fusese informată din timp.