Rusia e atât de încrezătoare în vaccinul său anti-COVID, încât va suporta o parte din răspunderea juridică în cazul unor efecte adverse

Rusia e atât de încrezătoare în vaccinul său anti-COVID, încât va suporta o parte din răspunderea juridică în cazul unor efecte adverse
foto: Pixabay

Rusia este atât de încrezătoare în vaccinul său împotriva COVID-19 încât va suporta o parte din răspunderea juridică în cazul în care ceva va merge prost, în loc să le ceară cumpărătorilor să își asume riscul complet, a precizat pentru Reuters șeful fondului de stat care finanțează proiectul.

Rusia este încrezătoare în vaccinul său anti-COVID

Decizia îi lasă pe dezvoltatorii sprijiniți de stat ai vaccinului descoperiți în fața unor eventuale revendicări de compensații costisitoare în cazul în care vor exista efecte adverse neașteptate. Majoritatea dezvoltatorilor de vaccinuri au încercat să evite astfel de situații, cerând protecție juridică deplină din partea națiunilor care cumpără serurile.

Abordarea diferă de cele întâlnite în alte părți ale globului. Spre exemplu, în Statele Unite, răspunderea legală pentru vaccinurile împotriva COVID-19 a fost mutată complet în dreptul guvernului SUA. Această mișcare vine să protejeze dezvoltatorii, pentru că în situația de față vaccinarea pe scară largă împotriva bolii este considerată un beneficiu adus societății.

În cursa globală pentru un vaccin sigur și eficient – cu zeci de candidați în faza studiilor clinice – artizanii vaccinului „Sputnik V” văd răspunderea legală drept un front cheie pentru cota de piață.

Kiril Dmitriev, șeful RDIF, fondul suveran al Rusiei care sprijină vaccinul, susține că faptul că pentru vaccinul rusesc nu s-a cerut protecție legală deplină reprezintă un factor major de diferențiere în comparație cu orice alt ser dezvoltat în Occident.

OMS: Ținta noastră este să avem 2 miliarde de doze de vaccin până la sfârșitul lui 2021

Tedros Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că dorește să aibă miliarde de doze de vaccin disponibile până la finalul anului viitor. Astfel, luni, forul a solicitat țărilor mai bogate să adere la acordul său privind vaccinul și a furnizat detalii despre modul în care serul, odată dezvoltat, va fi distribuit.

Peste 150 de țări, reprezentând 64% din populația lumii, au fost de acord să participe la Covid-19 Vaccines Global Access Facility sau Covax, care își propune să dezvolte și să distribuie 2 miliarde de dolari în doze de vaccin până la sfârșitul anului viitor.