Rusia își bombardează propriile instalații de pe Insula Șerpilor, după retragere. Explicația unui analist militar britanic

Rusia își bombardează propriile instalații de pe Insula Șerpilor, după retragere. Explicația unui analist militar britanic
O aeronavă de vânătoare SU-30SM a forțelor ruse (foto simbol). Sursa: Hepta.ro / Sputnik / RIA Novosti

Forțele ruse au încercat să își bombardeze propriile instalații de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, după retragere, astfel încât acestea să nu poată fi folosite ucraineni, susține analistul militar Michael Clarke, citat de Sky News.

Trupele ruse s-au retras joi de pe Insula Șerpilor, iar vineri au fost acuzate de armata ucraineană că folosește avioane SU-30 pentru a ataca insula cu bombe cu fosfor.

„Astăzi, în jurul orei de 18:00, (…) avioanele SU-30 ale forțelor aeriene ruse au efectuat de două ori lovituri cu bombe cu fosfor pe insula Zmiinyi (Insula Șerpilor, n.r.)”, spunea, vineri, armata Ucrainei.

Rusia își bombardează propriile instalații de pe Insula Șerpilor ca să nu fie folosite de ucraineni, a explicat un analist militar britanic

„Nu este clar dacă acea unitate mai este operațională, dacă au atins ceea ce ținteau pe insulă”, a declarat Michael Clarke.

„Ucraina probabil că nu va ocupa insula cu nicio forță, deoarece oricine de pe Insula Șerpilor este vulnerabil în fața unui tip de atac. Însă cu siguranță acum rușii nu o au. Așa că Odesa a devenit un pic mai sigură”, a continuat analistul militar.

Vorbind despre misiunea în desfășurare pentru exportul de cereale din Ucraina, el a menționat că un organism internațional ca ONU ar putea „să intre și să scoată cerealele, și să protejeze convoaiele care intră și ies”.

„Asta este o altă posibilitate. Este singura modalitate în care ar putea să funcționeze. Însă foarte, foarte periculoasă. Și ar impune niște deminare”, a adăugat Michael Clarke.

Urmăriți B1TV.ro și pe