Rusia recunoaște că negociază cu SUA eliberarea traficantului de arme Viktor Bout, la schimb cu doi americani

Rusia recunoaște că negociază cu SUA eliberarea traficantului de arme Viktor Bout, la schimb cu doi americani
Sursa foto: Youtube

Moscova a recunoscut sâmbătă că poartă negocieri cu Statele Unite pentru un eventual schimb de prizonieri, care îi privește pe traficantul de arme rus Viktor Bout. Rusia a confirmat negocierile dintre Washington și Moscova privind un schimb de prizonieri, după ce Statele Unite au propus un acord pentru eliberarea starului WNBA Brittney Griner și a unui alt prizonier american, Paul Whelan, scrie washingtonpost.com.

Negocieri privind un schimb de prizonieri între SUA și Rusia

Ministerul rus de Externe a declarat că discuțiile sunt în curs de desfășurare printr-un canal creat de președintele Biden și președintele rus Vladimir Putin când s-au întâlnit la Geneva în iunie anul trecut, scrie

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Ivan Nechayev, a declarat joi că negocierile pentru un schimb au început după ce ministrul de externe Serghei Lavrov a confirmat săptămâna trecută că Rusia este dispusă să vorbească.

„Au fost date instrucțiuni structurilor autorizate pentru a duce negocieri”, a spus Nechayev. „Sunt conduse de autoritățile competente”, le-a spus el jurnaliştilor la Moscova, a informat presa de stat.

Administrația Biden a fost sub presiune pentru a-i asigura eliberarea lui Griner după arestarea acestuia pe aeroportul internațional Sheremetyevo din Moscova, în februarie. Ea purta două cartușe de vape cu ulei de canabis, care conțineau mai puțin de un gram de substanță, care este interzisă în Rusia.

Griner a cerut clemență instanței, dar a fost condamnată joia trecută la 9 ani și jumătate de închisoare. Avocații ei au anunțat că intenționează să facă recurs.

Pedeapsă grea primită de Superstarul WNBA

Superstarul WNBA Brittney Griner a primit o pedeapsă grea de către un tribunal rus după ce a fost prinsă cu o cantitate mică de ulei de marijuana în bagaj.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat luna trecută că oficialii au făcut o ofertă „substanțială” pentru un acord pentru a asigura eliberarea lui Griner și Whelan, dar nu a confirmat informațiile din presă conform cărora Washington s-ar fi oferit să ofere la schimb pe traficantul de arme rus Viktor Bout, care servește o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Statele Unite.

După comentariile lui Lavrov, Blinken a spus că rușii au indicat că „sunt pregătiți să se angajeze prin canalele pe care le-am stabilit” în acest scop și că „vom urmări asta”. Biden a spus vineri: „Am speranță. Lucrăm din greu.”

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe