Rusia susţine că avioanele Su-57 de generația a cincea sunt folosite în Ucraina aproape de la începutul ostilităților

Rusia susţine că avioanele Su-57 de generația a cincea sunt folosite în Ucraina aproape de la începutul ostilităților
Suhoi Su-57 / Sursa foto: Wikipedia

Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse întrebuințează avioanele de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57 în cadrul “operației militare speciale” din Ucraina scrie TASS.

Avioanele de ultimă generație folosite de Rusia în Ucraina

,,Întrebuințarea avioanelor Su-57 în Ucraina a început la două-trei săptămâni de la declanșarea operației militare speciale. Aeronavele operează în afara zonei active de distrugere a mijloacelor de apărare antiaeriană ale adversarului, întrebuințând armamentul de rachete de la bord”, a precizat sursa.

Avioanele de vânătoare de generația a cincea Su-57 au fost folosite pentru prima dată în acțiuni de luptă reale în anul 2018, în Siria. Primul avion de acest tip a fost livrat Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse în anul 2020. Până la sfârșitul anului 2024, Rusia va dispune de 22 de avioane Su-57, urmând ca, până în anul 2028, numărul acestora să crească la 76, scrie defenseromania.ro.

Su-57 este destinat pentru distrugerea tuturor categoriilor de ținte aeriene, terestre și de la suprafața apei. Avionul are viteză de croazieră supersonică, iar armamentele acestuia sunt amplasate în interiorul fuselajului. Aeronava dispune de noi echipamente de bord și are acoperire împotriva radiolocației (tehnologie stealth).

Cheltuielile militare ale Rusiei s-u dublat

Rusia a cheltuit mai mult de 300 de milioane de dolari pe zi pentru apărare luna trecută, deoarece invazia sa din Ucraina continua să se prelungească, potrivit datelor Ministerului de Finanțe, Practic, Rusia a dublat cheltuielile de apărare comparativ cu situația de dinainte de război.

Cheltuielile pentru apărare au crescut în fiecare lună de când președintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, deoarece Forțele Armate ale Rusiei nu au reușit să asigure o victorie rapidă și s-au mulțumit cu o strategie de capturare a teritoriilor estice.

Dacă cheltuielile Rusiei pentru apărare în februarie au totalizat 369 de miliarde de ruble (5,4 miliarde de dolari), în martie s-a înregistrat o creștere la 450 de miliarde de ruble (6,6 miliarde de dolari), potrivit datelor ministerului raportate pentru prima dată de serviciul rus al Moscow Times.

Urmăriți B1TV.ro și pe