Rușii accelerează pregătirile pentru așa-zise referendumuri în zonele ucrainene ocupate / Zelenski avertizează că nu vor mai exista negocieri dacă scrutinele au loc: „Nu renunţăm la nimic din ce e al nostru” (VIDEO)

Rușii accelerează pregătirile pentru așa-zise referendumuri în zonele ucrainene ocupate / Zelenski avertizează că nu vor mai exista negocieri dacă scrutinele au loc: „Nu renunţăm la nimic din ce e al nostru” (VIDEO)
Foto: Hepta - Pavel Lisitsyn

Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) consideră posibil ca rușii să accelereze pregătirile pentru referendumurile ilegitime privind anexarea la Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate. Este aceeași ”rețetă” aplicată de Kremlin în 2014, la anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea.

În acest context, în discursul său de duminică seară către națiune, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că nu vor putea exista negocieri între Ucraina, respectiv aliații ei, și Moscova dacă aceasta va trecere la desfășurarea referendumurilor.

Rușii forțează anexarea teritoriilor ucrainene ocupate

Ivan Fedorov, primarul ucrainean din Melitopol, a susținut că doar vreo 10% din locuitorii rămași în oraș susțin alipirea la Moscova și a avertizat că rușii îi vor amenința pe civili cu moartea, ca să-l forțeze să voteze.

Primarul a mai spus că rezistența ucraineană din oraș i-a tot forțat pe ocupanți să-și schimbe și adapteze planul de organizare a așa-zisului referendum, iar acum plănuiesc ca acesta să aibă loc vreme de o săptămână, „din casă în casă”, adică militarii ruși efectiv vor merge în fiecare locuință pentru a se asigura că locuitorii votează pentru alipire.

Serghei Khlan, consilierul administrației ucrainene din Herson, a declarat și el că rușii își accelerează eforturile de organizare a referendumului ilegitim. El crede că o contraofensivă pe front a ucrainenilor ar putea determina o schimbare a calendarului așa-zisului scrutin. Deocamdată, a precizat el, data rămâne 11 septembrie.

Serhii Gaidai, șeful ucrainean al administrației civile-militare din regiunea Lugansk, a declarat că ocupanții fac campanie pentru anexare prin distribuirea de ziare propagandistice și condiționează furnizarea de ajutor umanitar de participarea la așa-zisul vot.

Zelenski: Dacă se fac referendumuri, adio negocieri!

Între timp, în discursul său către națiune de duminică noaptea, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina e decisă să lupte și să nu cedeze niciun centimetru de teritoriu.

Iar dacă ocupanții vor organiza așa-zise referendumuri, nu vor mai exista negocieri între Ucraina, respectiv aliații ei internaționali și Rusia.

„Poziţia ţării noastre e aceea dintotdeauna. Nu vom renunţa la nimic din ce e al nostru.

Dacă ocupanţii merg pe calea pseudo-referendumurilor, îşi vor închide orice şansă de discuţii cu Ucraina şi cu lumea liberă, discuții de care Rusia va avea clar nevoie la un moment dat”, a declarat Zelenski.

Urmăriți B1TV.ro și pe