Rușii spun că au creat un laser care poate prăji dronele inamice. Vicepremierul rus Borisov: „Astăzi suntem aproape de a lansa un sistem de arme bazat pe noi principii fizice”

Rușii spun că au creat un laser care poate prăji dronele inamice. Vicepremierul rus Borisov: Astăzi suntem aproape de a lansa un sistem de arme bazat pe noi principii fizice”
Un tânăr de 15 a ajutat armata ucraineană să distrugă un convoi al forțelor ruse. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Cpl. Alexis Moradian/Us Marine

Vicepremierul rus Iuri Borisov a anunțat miercuri că un nou laser dezvoltat de cercetătorii ruși care va permite distrugerea dronelor inamice „în câteva secunde” se apropie de finalizare, conform Interfax.

„Astăzi suntem aproape de a lansa un sistem de arme bazat pe noi principii fizice”

Viceprimarul rus a declarat că: „Pe lângă armele obișnuite și cunoscute despre care v-am spus, astăzi suntem aproape de a lansa un sistem de arme bazat pe noi principii fizice, o armă electromagnetică de bandă largă”. Aceasta a specificat că noul sistem le va înlocui pe cele existente în următorii 10 ani.

Conform viceprimarului, specialiștii ruși în știință „au dezvoltat sisteme laser care sunt cu un ordin de magnitudine superioare ca putere, care permit distrugerea termică a diferitelor mijloace”. Printre aceste se numără și dronele.

„În special, ieri s-a demonstrat [eficacitatea armelor laser] la o distanță de cinci kilometri, vehiculul fără pilot fiind ars în șapte secunde”, a specificat Borisov.

„Este deja furnizat în serie trupelor și poate orbi toate sistemele de recunoaștere prin satelit ale unui potențial inamic la altitudini de până la 1.500 de kilometri, scoțându-le din acțiune în timpul zborului din cauza utilizării radiației laser”, a mai adăugat acesta.

Cât îl costă pe Putin războiul din Ucraina

Un analist german pe nume Tomi Ahonen, arată că Rusia a investit de la începutul războiului din Ucraina 34 miliarde de dolari, dintre care cel mai mult costă Kremlinul, tehnica şi echipamentele militare distruse de armata din Ucraina.

Pentru tehnica și echipamentele militare s-a investit 230 milioane de dolari pe zi, potrivit calculelor făcute de expertul german pentru Focus.de, relatează Agerpres.
Analistul din Germania a specificat că „Putin trebuie să bage mâna mult mai adânc în buzunar când vine vorba de echipamente pierdute. Numai crucişătorul Moskva a costat 750 de milioane de dolari. În total, în timpul războiului din Ucraina, se estimează că Rusia a pierdut echipamente şi vehicule militare în valoare de 10 miliarde de dolari. Dar costurile reale sunt şi mai mari”.
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”