S-a aflat cine este judecătorul favorit pe care Donald Trump îl vrea la Curtea Supremă după dispariția lui Ruth Bader Ginsburg

S-a aflat cine este judecătorul favorit pe care Donald Trump îl vrea la Curtea Supremă după dispariția lui Ruth Bader Ginsburg
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Chris Kleponis

Președintele Donald Trump s-a întâlnit cu judecătorul conservator Amy Coney Barrett la Casa Albă, în contextul în care acesta a apărut ca favorit pentru înlocuirea regretateii Ruth Bader Ginsburg la Curtea Supremă.

Donald Trump va nominaliza până la sfârșitul săptămânii un judecător la Curtea Supremă

Trump a declarat luni că o să anunțe alegerea până la sfârșitul săptămânii, înainte de ceremonia de înmormântare a lui Ginsburg, figură simbolică a abordării liberale în interiorul Curții Supreme, la Cimitirul Național Arlington. Democrații, dar și câțiva republicani susțin că înlocuirea ei ar trebui decisă de câștigătorul alegerilor de pe 3 noiembrie.

Președintele a declarat reporterilor că va intervieva alți candidați și s-ar putea întâlni cu judecătorul Barbara Lagoa când va călători în Florida la sfârșitul acestei săptămâni. Convervatorii din biroul liderului majorității Mitch McConnell de la Casa Albă și Senat s-au concentrat din ce în ce mai mult pe Barrett și Lagoa, potrivit unei surse apropiate de aceștia.

Barrett a fost mult timp favorizată de conservatori, iar cei familiarizați cu procesul au declarat că interesul din interiorul Casei Albe părea să fie în scădere pentru Lagoa, pe fondul îngrijorărilor unora că nu avea o înregistrare dovedită ca jurist conservator. Lagoa a fost împinsă de unii asistenți care își prezintă avantajele politice de a fi hispanic și de a proveni din Florida, scrie euronews.com.

Barrett, în vârstă de 48 de ani, judecător la Curtea de Apel SUA pentru cel de-al 7-lea Circuit, a fost un concurent puternic pentru locul care a ajuns în cele din urmă la Brett Kavanaugh în 2018. La acea vreme, Trump le-a spus confidenților că o „salvează” pe Barrett pentru a o înlocui pe Ginsburg.

Înainte de a se alătura celui de-al 7-lea Circuit, ea s-a remarcat în primul rând ca profesor universitar la Universitatea Notre Dame, unde a primit o diplomă în drept și ulterior a început să predea la vârsta de 30 de ani. Ea a activat la Curtea de Apel SUA pentru Districtul din Columbia, a lucrat la firma de avocatură Miller, Cassidy, Larroca și Lewin din Washington, DC, apoi s-a întors la Notre Dame.

Barrett și-a exprimat mult timp simpatia față de un mod de interpretare a Constituției, numit originalism, în care judecătorii încearcă să descifreze semnificațiile originale ale textelor în cazurile decisive. Mulți liberali spun că această abordare nu permite Constituției să se schimbe odată cu vremurile.

Președintele a mai indicat că Allison Jones Rushing, un judecător de apel în vârstă de 38 de ani din Carolina de Nord, se află pe lista sa scurtă. Echipa sa ia în considerare și pe Kate Todd, consilierul adjunct de la Casa Albă care nu a fost niciodată judecător, dar a fost funcționar al judecătorului Clarence Thomas.

Bătălia pentru nominalizarea unui judecător la Curtea Supremă și alegerile prezidențiale

Moartea regretatei Ruth Bader Ginsburg deschide un nou front în bătălia pentru Casa Albă. Democrații, conduși de candidatul la președinție Joe Biden, protestează împotriva grăbirii republicanilor de a o înlocui pe Ginsburg, spunând că alegătorii ar trebui să vorbească mai întâi, în ziua alegerilor, iar câștigătorul Casei Albe ar trebui să ocupe postul vacant.

Trump a respins aceste argumente, spunând într-un interviu că: „ar fi bine pentru Partidul Republican și cred că ar fi bine ca toată lumea să treacă peste asta”.