S-a aflat numele asasinului opozantului rus, Boris Nemțov. Criminalul l-a urmărit în 13 călătorii

S-a aflat numele asasinului opozantului rus, Boris Nemțov. Criminalul l-a urmărit în 13 călătorii
Foto: captura video.

Boris Nemțov, opozantul lui Vladimir Putin, a fost împușcat în 27 februarie 2015. Politicianul fiind asasinat în centrul Moscovei, vizavi de Kremlin.

Serviciul de Securitate rus, implicat în moartea lui Boris Nemțov

Reporterii de la Bellingcat, The Insider și BBC au publicat,  recent, dovezi că opozantul rus a fost urmărit de un individ legat de Serviciul de Securitate (FSB).

Se pare că aceasta persoană a fost implicată în lichidarea mai multor opozanți ruși, printre care Alexei Navalnîi, Vladimir Kara-Murza și Dmitrii Bîkov.

Jurnaliștii au constatat că un individ cu pașaport pe numele lui Valerii Nikolaevich Sukharev l-a urmărit pe Boris Nemțov în cel puțin 13 călătorii prin Rusia. Cel puțin o dată, un alt presupus agent FSB, Alexei Krivoshchekov, s-a alăturat lui Sukharev.

Președinția neagă acuzațiile jurnaliștilor

Administrația prezidențială a spus că autoritățile ruse nu au nimic de-a face cu ceea ce se spune în anchetă.

investigatorii au  verificat rezervările aeriene și feroviare ale lui Sukharev și  le-au comparat cu mișcările lui Boris Nemțov. Potrivit acestora, ambii au efectuat cel puțin 13 călătorii dus-întors similare (adică un total de 26 de călătorii) între mai 2014 și februarie 2015.

Cele mai multe dintre călătoriile lui Nemțov sunt călătorii regulate cu trenul de la Moscova, unde locuia opozantul, la Iaroslavl, unde era membru al Dumei regionale.

Singurul lucru care se deosebește este o vizită la Novosibirsk în iulie 2014 – Nemțov a mers acolo pentru a prezenta un raport despre corupția în Gazprom.

În acest caz, conform datelor analizate, Valery Sukharev a cumpărat biletul pe 2 iulie la ora 00:20 – cu doar 10 minute mai târziu decât Boris Nemțov.

Sukharev și un alt presupus agent FSB, Alexei Krivoshchekov, au zburat la Novosibirsk în dimineața zilei de 4 iulie, cu puțin timp înainte de sosirea lui Nemțov, și s-au întors la Moscova pe 6 iulie, plecând cu o oră înaintea politicianului.

Ultima dată când Sukharev l-a urmărit pe Nemțov a fost pe 17 februarie 2015, cu doar 10 zile înainte de asasinarea unui opozitiv de pe podul Bolșoi Moskvoretski de lângă Kremlin.

Victimele regimului putinist

Numele lui Valerii Sukharev și Nikolai Krivoshchekov au fost menționate în investigațiile anterioare Bellingcat privind otrăvirea liderului opoziției Alexei Navalnîi și a aliatului lui Nemțov, Vladimir Kara-Murza, precum și a poetului și jurnalistului Dmitrii Bîkov.

Jurnaliștii au stabilit că toți trei erau urmăriți de presupuși ofițeri FSB, inclusiv Valerii Sukharev, despre care anchetatorii cred că ar putea lucra pentru Serviciul FSB pentru Protecția Ordinii Constituționale, așa-numitul „Serviciul 2”.

În cazul lui Navalnîi, Sukharev nu a fost implicat în supravegherea fizică, dar, potrivit datelor de facturare a telefonului mobil, a fost în contact cu agenții de la fața locului, precum și cu un ofițer FSB de rang superior. În total, anchetatorii sunt la curent cu schimbul dintre Sukharev și membrii grupului de aproape 150 de apeluri și mesaje.

Asasinul opozantului rus a fost descoperit și „pedepsit”

Vladimir Putin a numit ancheta asupra tentativei de asasinat asupra lui Alexei Navalnîi „legalizarea materialelor de la agențiile de informații americane”, adăugând că, dacă serviciile ruse de informații ar fi vrut să-l otrăvească pe politician, „ar fi pus capăt chestiunii”.

Solicitat să comenteze concluziile investigației actuale asupra lui Boris Nemțov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitrii Peskov a răspuns: „Toate acestea au și nu pot avea nimic de-a face cu guvernul rus”.

Boris Nemțov a fost împușcat de patru ori în spate, în centrul Moscovei, pe 27 februarie 2015.

Întrebarea cine a ordonat crima a rămas deschisă. La începutul anului 2020, Vladimir Putin a anunțat că cei care au ordonat uciderea lui Nemțov au fost găsiți, dar numele lor nu au fost dezvăluite public, relatează BBC.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`