S-a dat startul vacanțelor, iar românii își fac bagajele. Cât costă un sejur pe litoralul românesc, Grecia sau Bulgaria

S-a dat startul vacanțelor, iar românii își fac bagajele. Cât costă un sejur pe litoralul românesc, Grecia sau Bulgaria
Foto: Dertour

Începând din 15 iunie, odată cu eliminarea măsurii de carantină ori auto-izolare de 14 zile la întoarcerea în România şi redeschiderea graniţelor pentru turism în aceste ţări, sute de turiști s-au grăbit să își facă bagajele și să plece în vacanță în Grecia sau Bulgaria.

Cele mai multe vânzări s-au făcut pentru vacanţe în Halkidiki, Thassos, Paralia Katerini şi Lefkada, unde turiştii preferă hoteluri de trei şi patru stele, cu sau fără mic dejun. Vara aceasta, mai multe cereri faţă de anii trecuţi sunt pentru vile private, unde se reunesc în vacanţă cel puţin două familii. Cel mai mic preţ plătit de un cuplu pentru o săptămână în Grecia, cu cazarea într-un studio, este de 230-250 de euro. În Bulgaria, turiştii îşi petrec vacanţa din iunie în Albena şi Nessebar, în special în hoteluri cu aqua park. O familie cu doi copii plăteşte de la 50 de euro/noapte/camera, în sistem all inclusive, scrie m.adevărul.ro.

Peste trei săptămâni, după ce Grecia deschide şi aeroporturile internaţionale, românii pot pleca şi în Creta şi Rhodos, cu zboruri charter. Paralela 45 reia din 7 iulie cursele săptămânale cătremHeraklion/Creta şi Rhodos, din Bucureşti, şi spre Heraklion/Creta din Cluj-Napoca, iar din 8 iulie spre Chania/Creta din Bucureşti.

Primii turişti, mai multe familii din Bucureşti, au plecat în noaptea de duminică spre luni, ca să ajungă în punctele de frontieră când acestea se deschid pentru traficul de vacanţă.

Tarifele pentru o vacanță în Grecia

Mii de români preferă litoralul grecesc. Elenii au zeci de insule pe care îți poți petrece vacanța de vară, la prețuri accesibile. Potrivit analizei IRI Travel, în luna iunie sunt încă incerte, dar nu vor depăși 25-30 de euro/noapte/persoană.

În schimb, pentru luna iulie, preţurile pornesc de la 22-25 de euro/noapte în Thassos, la hotelurile de 3 stele cu self catering. Dacă optați pentru mic dejun inclus, atunci preţurile ajung la 40-45 de euro.

La 4 stele, preţurile variază între 70 şi 80 de euro, dacă alegeţi cazare cu mic dejun sau demipensiune.

La 5 stele, tarifele oscilează între 70 şi 90 de euro.

Insula Thassos își așteaptă turiștii cu tarife de 55 de euro/ persoană la hotelurile de 3 stele, iar la 4 stele acestea se duc la 75-85 de euro/ persoană, în timp ce la 5 stele pot ajunge şi la 100 de euro/ persoană .

Tarifele pentru o vacanță în Bulgaria

La Nisipurile de Aur, la un hotel de 5 stele, tarife sunt cuprinse între 48 şi 52 de euro, aici fiind inclus doar micul dejun. La 4 stele, tarifele pentru cazare cu mic dejun variază în jurul cotei de 25 de euro/ pers. În timp ce la all inclusive, acestea urcă până la 40 de euro.

În aceeași stațiune, la 3 stele, diferenţa pe noapte între hotelurile care oferă mic dejun şi all inclusive nu este decât de 5 euro. Adică 20-22 euro/ noapte sau 25-27 euro/ persoană.

O altă stațiune din Bulgaria la mare căutare este Sunny Beach. Aici, în lunile iunie și septembrie, prețurile la un hotel de 5 stele sunt de circa 60 de euro/noapte/persoană. La un hotel de 4 stele, prețurile coboară la 40-45 de euro/noapte/persoană, iar la 3 stele cu mic dejun preţul este de 20 de euro/ noapte, iar cu all inclusive, 25-30 euro/ noapte.

Vacanțele la noi în țară

Pentru România, cele mai multe cereri de vacanţă sunt pentru litoral, fiind sezon estival, dar şi pentru zonele balneo ori munte, unde românii pot ajunge încă de la începutul lunii.

Hotelurile de pe litoralul românesc respectă, de asemenea, toate standardele de igienă, siguranţă şi calitate pentru ca vacanţa să se desfăşoare în condiţii optime. Până la deschiderea restaurantelor, hotelierii au reamenajat terasele pentru a facilita servirea turiştilor. Indiferent că este vorba despre mic dejun, demipensiune sau all inclusive, masa este servită pe terasa hotelului, cu respectarea distanţării sociale.

“S-au făcut rezervări noi în ultimele săptămâni. Nu putem compara cu anul trecut, dar sunt într-un ritm care arată că oamenii de-abia aşteptau să plece în vacanţă, după ce au stat două luni în casă. Agentul lor de turism i-a informat despre condiţiile de călătorie cu maşina şi despre măsurile pentru siguranţa lor sanitară luate în zonele unde ajung, noi având datele de la partenerii noştri locali. Pentru primii turişti vacanţa a început deja”, declară Alin Burcea, CEO Paralela 45.

Pentru sejururi de cinci nopţi în luna iunie, turiştii au preferat hoteluri de trei stele din Mamaia, Neptun şi Jupiter, pentru care au plătit 463 de lei/persoană cu mic dejun şi 1.190 de lei/persoană cu all inclusive; hoteluri de două stele din Eforie Nord, la un tarif de 275 de lei/persoană.