Scandal între liderii talibanilor la palatul prezidențial din Kabul. Formarea noului guvern, motiv de dispută între aripa Baradar și rețeaua Haqqani

Scandal între liderii talibanilor la palatul prezidențial din Kabul. Formarea noului guvern, motiv de dispută între aripa Baradar și rețeaua Haqqani
După preluarea puterii în Afganistan, talibanii au început să patruleze marile orașe în căutarea de afgani care au colaborat cu occidentalii. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Str

Discuțiile pentru formarea noului guvern din Afganistan au provocat o adevărată dispută între liderii talibanilor, au spus pentru BBC oficiali de rang înalt din rândul militanților. Scena scandalului dintre un membru al cabinetului și Mullah Abdul Ghani, co-fondator al grupului, a fost chiar palatul prezidențiali din Kabul.

Baradar dispăruse de pe scena publică acum câteva zile, iar de atunci au apărut mai multe informații neconfirmate despre presupuse neînțelegeri la nivelul conducerii talibane. Oficial acestea au fost negate, însă sursele BBC afirmă contrariul.

De la preluarea controlului, talibanii au declarat Afganistanul un „Emirat Islamic”. Noul cabinet interimar este alcătuit exclusiv din bărbați, talibani cu nume sonore la nivelul grupului, iar câțiva dintre aceștia au devenit cunoscuți pentru că au fost implicați în diverse atacuri asupra forțelor americane în ultimele două decenii.

Formarea noului guvern din Kabul, motiv de scandal între liderii talibanilor la palatul prezidențial

O sursă talibană a spus pentru BBC Pashto că Baradar și Khalil ur-Rahman Haqqani, ministru pentru refugiați și o figură proeminentă din rețeaua Haqqani, au fost protagoniștii unui schimb de replici dure și că fundalul a fost asigurat de încăierarea dintre susținătorii lor.

Scandalul a fost confirmat de un taliban de rang înalt din Qatar și de o persoană implicată în evenimente. Cei doi spun că încăierarea a avut loc la finalul săptămânii trecute.

Disputa dintre talibani a pornit de la cine ar trebui să își asume meritele pentru victoria din Afganistan.

Baradar consideră că ar trebui scoasă în lumină diplomația oamenilor ca el, în timp ce membrii grupului Haqqani și susținătorii lor spun că victoria a fost obținută prin luptă.

Baradar a devenit primul taliban care a discutat în mod direct cu un președinte american, în 2020, când a vorbit la telefon cu Donald Trump. Înainte de această convorbire, el fusese cel care a semnat în numele talibanilor acordurile de pace de la Doha.

În schimb, puternica rețea Haqqani este asociată cu câteva dintre cele mai violente atacuri care au lovit forțele afganii și aliații occidentali în Afganistanul ultimilor ani. SUA a înscris grupul pe lista organizațiilor teroriste.

Liderul său, Sirajuddin Haqqani, este ministru de interne în noul guvern de la Kabul.

Zvonurile despre dispută au început să se răspândească încă de săptămâna trecută, când Baradar dispărea de pe scena publică, ceea ce a dat naștere speculațiilor că ar fi murit.

Sursele talibane au spus pentru BBC că Baradar ar fi părăsit Kabulul și ar fi mers la Kandahar.