Scandalul Germania-Turcia se adâncește: Ministrul de Externe german a cerut intevenția Statelor Unite pentru deblocarea situație de la baza de la Incirlik

Scandalul Germania-Turcia se adâncește: Ministrul de Externe german a cerut intevenția Statelor Unite pentru deblocarea situație de la baza de la Incirlik

Criza diplomatică dintre Germania și Turcia capată noi proporții. Ministerul de Externe german, Sigmar Gabriel, a cerut sprijinul omologului său american, Rex Tillerson, pentru a își folosi influența asupra turcilor care au blocat accesul unei delegații de parlamentari germani care au primit refuzul Ankarei în a își vizita proprii militari staționați la baza militară de la Incirlik, transmite agenția DPA.

"Cred că americanii se vor folosi de oportunitățile pe care le au pentru a discuta cu partea turcă pentru a-i transmite că trebuie să avem o altfel de relație decât cea actuală", a afirmat Sigmar Gabriel.

Marți, Turcia a blocat accesul delegației de la Berlin care voia să viziteze baza aeriană, iar Angela Merkel a replicat nervoasă amenințând că e posibil să își retragă militarii staționați în Turcia. Amenințarea nu l-a impresionat însă pe ministrul turc de Externe care a afirmat că germanii pot pleca.

”Dacă ei vor să plece, atunci este decizia lor. Noi nu stăm să ne milogim. Ei sunt cei care au vrut să vină şi noi i-am ajutat. Dacă vor să plece, atunci noi le vom spune la revedere”, a spus Cavusoglu într-un interviu. ”Nu mai poţi să tratezi cum vrei Turcia. Dacă vrei să te aproprii de Turcia, atunci trateaz-o ca pe o prietenă, nu te comporta ca un şef”, a completat ministrul de Externe.

Baza aeriană de la Incirlik e extrem de importantă pentru că e folosită pentru raiduri împotriva organizaţiei Stat Islamic, în Siria şi Irak.